Domáce ražné rožky s medom
Máš chuť na pravé, domáce, hutné, zdravé, ražné rožky? Je to veľmi jednoduché, poďme na to!
Čo budeme potrebovať?
(cca. 10 porcií / rožkov)
• 500 g múky a to v pomere: 250 g špaldovej múky* a 250 g ražnej múky jemne mletej* alebo chlebové
- alebo si náš raž v bio kvalite* môžeš doma namlieť :)
• 20 g čerstvého droždia alebo žitný kvások, bio*• 12 g himalájska soľ, ružová*
• 1 polievkovú lyžicu českého medu*
• 300 ml mandľového mlieka*
• 50 g Českého ghíčka bio*
• na posypanie: český mak modrý*, rasca celá bio*, ľanové semienko, zlaté, BIO*
* = preklik produktu
Ako budeme postupovať?
● Najskôr si pripravíme kvások. Do 100 ml mandľového mlieka pridáme droždie alebo kvások a dôkladne rozmiešame metličkou. Potom pridáme polievkovú lyžicu špaldovej múky a medu. Všetko spoločne zamiešame a priklopíme utierkou na cca. 15 minút.
● Medzitým si pripravíme väčšiu misu, v ktorej zmiešame špaldovú a ražnú múku. Popri tom si pripravíme himalájsku soľ, ghí maslo, med a mandľové mlieko.
● Po 15 minútach by nám mal vzniknúť kvások. Pokiaľ nenapení, žiadnu paniku :-)... Kvások nalejeme do misy, kde máme pripravené múky. Potom prilejeme zvyšok mlieka, pridáme soľ, med a povolený tuk (ghí). Dôkladne všetky ingrediencie prepracujeme.
● Neponáhľajte sa s pridávaním múky či mlieka. Všetko dôkladne premiešajte. Savosť každej múky je rozdielna, takže podľa potreby pridajte múku či mandľové mlieko. Je potrebné, aby sa nám cesto nelepilo na ruky a dobre sa s ním pracovalo.
● Hotové cesto necháme kysnúť – cca. 1 hodinku, ale pokojne aj viac. Medzitým si môžeme pripraviť suroviny na posypanie (soľ, rasca, mak, ľanové semienko).
● Po cca. 1 hodinke vyberieme cesto z misy a rozdelíme si ho na 90 – 100 g porcie. Odporúčame tieto porcie rozdeliť na drevenej doštičke (denku :D). Potom jednotlivé porcie vezmeme do ruky, urobíme menšie guličky, prstami z cesta spravíme tenkú placku a zrolujeme do valčeka.
● Pripravené rožky (valčeky) dávame postupne na plech s papierom na pečenie. Rožky pred pečením potrieme vajíčkom, posypeme makom, soľou, ľanovým semienkom a rascou.
● Necháme rožky krátko kysnúť na plechu, kým sa nám rozpáli rúra. Je potrebné ich nechať krátko nakysnúť, aby prudkým zvýšením teploty nepopraskali.
● Pečieme na 200 °C do zlatista, približne 20 až 25 minút. Odporúčame teplovzdušné pečenie.