Kokosová bábovka s bielou čokoládou
Čo budeme potrebovať?
• 150g kokosovej múky*
• 100g hladkej špaldovej múky*
• 120g obľúbeného sladidlá* (xylitol, trstinový cukor..)
• 1 polotučný tvaroh vo vaničke
• 50g masla / kokosového oleja* (rozpustené, vychladnuté)
• 200ml kokosového mlieka* - alebo môže byť mandľové/klasické
• 150ml vody
• 4 stredné vajcia
• štipka soli*
• 1 prášok do pečiva bez lepku*
• citrónová kôra z 1 citróna
• vanilková pasta/aróma (nie je nutná) - je možné použiť vanilkový cukor*
Na dokončenie:
• 80g bielej čokolády
• 30g kokosových chipsov* alebo strúhaného kokosu*
* = preklik na produkt
Ako budeme postupovať?
● 30 minút pred pečením si vyberieme z chladničky tvaroh, vajcia a mlieko. Oddelíme žĺtky od bielkov, pridáme štipku soli a vyšľaháme z bielkov tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme spoločne so sladidlom do peny, pridáme studené rozpustené maslo, tvaroh, citrón. kôru, vanilku a prešľaháme - potom vmiešame všetky sypké suroviny.
● Postupne pridáme tekutiny -> mlieko + vodu a prešľaháme.
● Nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov. Cesto bude hustejšie ako klasické, je to tak správne - nebojte sa toho, kokosová múka saje veľa vody.
● Pokiaľ nemáme silikónovú formu, vymažeme ju maslom a vysypeme kokosom/hrubou múkou (alebo ako sme zvyknutí). Cesto preložíme do formy, uhladíme a pečieme v predhriatej rúre na 170 ° cca 1 hodinu.
● Počas pečenia rúru zbytočne neotvárajte, aby bábovka nespadla a z formy nevyklápajte hneď horúcu, počkajte kým bude vlažná, pokiaľ by to šlo horšie, otočte na rovnú plochu a prikryte mokrou utierkou - bábovka sa krásne vyklopí.
● Nakoniec polejeme rozpustenou čokoládou a posypeme kokosom. Bábovku uchovávame v chladničke.