Tento tradičný recept vás prenesie do čias starých materí, keď sa kapustníky piekli voňavé a chrumkavé. Ide o jedlo, ktoré si zamilujete nielen ako hlavné jedlo, ale aj ako chutnú desiatu alebo prílohu.
Na našich sociálnych sieťach nájdeš aj video recept.
- video recept nájdeš: TU
Čo budeme potrebovať? (na 10 ks)
Na cesto:
Na plnku:
Na potretie:
Môžeš nakúpiť: TU
👩🏻🍳 Ako budeme postupovať?
-
V miske si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor a necháme kvások 10 minút odpočívať, kým nezačne peniť.
-
Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme soľ, roztopené maslo a kvások. Vypracujeme jemné a hladké cesto. Ak sa lepí, môžeme pridať trochu múky. Cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, kým zdvojnásobí svoj objem.
-
Kým cesto kysne, pripravíme si kapustovú plnku. Kyslú kapustu scedíme a pokrájame na menšie kúsky, aby sa lepšie plnila. Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme cibuľu, kým nebude zlatistá. Potom pridáme pokrájanú kapustu a spolu restujeme, kým kapusta nezmäkne a nezačne voňať. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Necháme plnku trochu vychladnúť.
-
Vykysnuté cesto si vyklopíme na pomúčenú pracovnú plochu a rozvaľkáme ho na hrúbku asi 0,5 cm. Cesto nakrájame na 10 rovnakých štvorcov. Do stredu každého štvorca vložíme lyžicu kapustovej plnky. Zabalíme ho do tvaru buchty, okraje dobre stlačíme, aby plnka nevytekala.
-
Hotové kapustníky položíme spojom nadol na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ich ešte 15 minút podkysnúť. Medzitým si predhrejeme rúru na 180 °C.
-
Kapustníky pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby mali pekný lesklý povrch. Pečieme v predhriatej rúre 25-30 minút, kým nebudú zlatisté a chrumkavé.
-
Upečené kapustníky necháme vychladnúť na mriežke. Môžeme ich podávať teplé alebo studené – chutia skvele v oboch prípadoch!
Dobrú chuť! 😋