Jeseň je tu a s ňou prichádza jedna z najkrajších outdoorových aktivít. Prechádzka lesom, svieži vzduch, pokoj prírody a radosť z objavenia prvého hríbu. Zber húb je tradíciou, ktorá spája generácie, ponúka zdravý pohyb na čerstvom vzduchu a prináša do kuchyne ingrediencie plné chuti a výživných látok. Ale pozor hubárčenie vyžaduje znalosti, rešpekt k prírode a predovšetkým opatrnosť.
V tomto sprievodcovi sa dozviete všetko podstatné o bezpečnom zbere húb, naučíte sa rozpoznávať jedlé druhy od jedovatých a získate praktické tipy, ako si hubárčenie užiť naplno. Či už ste začiatočník alebo skúsený hubár, nájdete tu informácie, ktoré vám pomôžu zorientovať sa v hubárčení bezpečne a s radosťou.
Prečo vyraziť na huby? Benefity pre telo i myseľ
Hubárčenie nie je len o plnom košíku. Je to komplexná aktivita, ktorá prospieva celému organizmu:
- pohyb v prírode: pri prechádzke lesom aktivujete celé telo, posilňujete kondíciu a spaľujete kalórie bez toho, aby ste to vnímali ako cvičenie. Pohyb v teréne zapája rôzne svalové partie a zlepšuje koordináciu.
- mentálny odpočinok: les pôsobí ako prírodný antistres. Pokoj, ticho narušované iba šumením stromov a spevom vtákov, to všetko pomáha upokojiť myseľ a načerpať energiu.
- čerstvé ingrediencie do kuchyne: huby z lesa sú plné chutí. Čerstvé, neošetrené chemikáliami, priamo z prírody na váš tanier.
- poznávanie prírody: pri hubárčení sa naučíte rozumieť lesu, jeho rytmu, spoznáte rôzne druhy stromov, machov, rastlín.
Najlepšie obdobie na zber
Hubárska sezóna začína v júni, v tomto období môžete nájsť napríklad smrže, hríby dubové, šupinovky a rôzne druhy bediel. Tieto huby sú často menej známe širokej verejnosti, ale pre gurmánov predstavujú skutočný poklad.
Jesenná sezóna, teda tá hlavná začína v auguste/septembri. To lesy doslova explodujú rozmanitosťou druhov. Môžeme nájsť napríklad hríby (pravé, kozáky, kremenáča), líšky, kĺzky, bedle, ale aj václavky a hlivu.
TIP od MámeChuť: najviac húb nájdete 3-5 dní po daždi, keď teplotu dosahujú okolo 20-25 stupňov.
Základné pravidlá, ako rozpoznať jedlé huby:
- zbierajte len to, čo stopercentne poznáte: ak máte najmenšiu pochybnosť, špongiu nenechávajte v košíku. Jeden jediný jedovatý druh môže spôsobiť vážne zdravotné problémy.
- študujte huby dôkladne: kúpte si kvalitné atlas húb, navštevujte hubárske kurzy, choďte so skúsenými hubármi. Znalosť prichádza s časom.
- kontrolujte všetky znaky: pri určovaní huby kontrolujte klobúk (tvar, farbu, povrch), trenie (štruktúru, farbu, prstenec), lupene alebo rúrky, pach, miesto rastu.
- neskúšajte neznáme huby: ochutnávka nie je spôsob, ako spoznať jedlé huby. Niektoré jedovaté druhy chutia dobre, ale sú smrteľne nebezpečné.
Medzi najobľúbenejšie jedlé huby patria hríby, ako je napríklad:
- Hríb pravý (smrekový, dubový, borovicový): spoznáte ho podľa hnedého, gaštanového až tmavohnedého klobúka, mohutnej, valcovitej svetlej až krémovej treni s typickou sitkovitou kresbou, u mladých exemplárov uvidíte biele rúrky, postupne zelenožlté. Pri reze sa farba nemení a hlavne má príjemnú hubovú vôňu.
- Kremenáč (kováč): klobúk má tmavohnedý až čiernohnedý, treň robustný s jemnou sieťkou, rúrky žlté. Pri reze dužina zmodrie - to je dôležitý rozlišovací znak, nejedná sa o jedovatosť.
Varovanie pred nebezpečnými druhmi
Niektoré huby sú smrteľne jedovaté a ich rozpoznanie je úplne kľúčové. Tu sú najnebezpečnejšie druhy, ktoré musíte poznať:
- Muchotrávka zelená: klobúk biely až zelenkastý. Obsahuje amanitín, ktorý ničí pečeň a obličky. Príznaky sa objavujú až po 6–24 hodinách, kedy už je často neskoro.
- Muchotrávka červená: červený klobúk s bielymi bradavkami. Menej nebezpečná ako zelená muchotrávka, ale stále jedovatá. Spôsobuje halucinácie, kŕče, nevoľnosť.
- Hríb satan: klobúk svetlý, šedavý až belavý.
Vybavenie na huby
Základom je dlhé oblečenie hlavne ako ochrana proti kliešťom a pevná obuv. Pred kliešťami sa môžete chrániť aj repelentom. Ďalšou vecou, ktorá by nemala chýbať hlavne pre začínajúcich hubárov je atlas húb, pokiaľ si ale niektorým nie ste istí, radšej nezvierajte. Aby ste podporili rast húb v budúcnosti, je dobré mať prútený košík alebo plastový s otvormi. Umožňuje sporám vysypávať sa a šíriť sa lesom. V neposlednom rade k výbave patrí nôž, huby sa netrhajú, ale opatrne sa odkrojujú pri zemi.
Správne zbieranie húb
Ako už bolo spomenuté, huby sa netrhajú, ale odkrajujú. Potom ju na mieste očistíte a skontrolujete červivosť tým, že prekrojíte trenie. Ak je huba v poriadku, uložíte ju do košíka a šťastní pokračujete ďalej. Nezbierajte staré, zoschnuté alebo plesnivé huby.
Od lesa až do kuchyne
Akonáhle dorazíte s plným košíkom domov, je dôležité huby správne spracovať. Začnite čistením, buď huby utrite vlhkou handričkou, alebo ich prekefujete jemnou kefkou, aby ste odstránili zvyšky pôdy, lístia a ihličia. Huby hlavne neumývajte, stratili by chuť. Čerstvé v chladničke vydržia 2-3 dni, ak ich chcete uchovať dlhšie, je možné huby usušiť. Nakrájajte ich na tenké plátky, sušte ich buď na vzduchu, v slnečnej sušičke alebo rúre. Je možné ich tiež zamraziť, najskôr ich tepelne upravte, nechajte vychladnúť, uložte do mraziacich vrecúšok a dajte do mrazničky. Huby tiež môžete naložiť do oleja alebo octu, to je skutočná delikatesa.
Rýchly recept na hubové rizoto
Olúpeme si cesnak a cibuľu, nadrobno nakrájame a na troche Ghí osmažíme. Potom pridáme nakrájané huby a restujeme asi 3 minúty. Vsypeme suchú Ryžu a premiešame, aby sa ryža obalila tukom. Po častiach prilievame vývar, priebežne miešame a varíme na miernom ohni. Keď je ryža mäkká a má krémovú konzistenciu, rizoto je hotové. Dochutiť je možné Korením.
Les má svoje tajomstvá a huby sú jedným z nich. Každý krok medzi papradím a machom môže skrývať malé prekvapenie. Načúvaj šepotu stromov, nadýchni sa čerstvého vzduchu a nechaj sa uniesť kúzlom hubárskej sezóny.