Kombucha násada - surovina pre výrobu kombuchy

8,80 € 7,90 € bez DPH
Skladem (5 ks)

💚 Informácie k 26.2.2025 💚 Veľmi sa Vám ospravedlňujeme, avšak doterajší popisok sme museli odstrániť. ** Pracujeme na novom popisku **

Dôvodom je nariadenie Európskeho parlamentu a Rady ES č. 1924/2006, ktoré nám zakazuje uvádzať u potravín a doplnkov stravy výživové a zdravotné informácie, s výnimkou Radou ES schválených tzv. „zdravotných tvrdení“.

🌱 TIP od MámeChuť: ak Vás neodradí tento nový "nepopisok", tak Vám prajeme dobrú chuť. Ďakujeme za dôveru a pochopenie.

Detailné informácie

Doprava od 2,89 €
Doprava zadarmo / od 2,89 €
Objednávky expedujeme do 2 až 3 pracovných dní. Doprava zadarmo platí pre objednávky nad 119 € (platí iba na výdajné miesta do 13 kg).
Darčeky na nákup
Darčeky na nákup
Pre objednávky nad 32 € (zľava na ďalší nákup). Pre objednávky nad 60 € (bavlnená taška z prírodnej bavlny a dlhými ušami).
Ten najlepší výber
Ten najlepší výber
Kvalita a chuť na prvom mieste. Žiadne kompromisy! Iba starostlivo preverené suroviny a spoľahliví dodávatelia.
Pestrý výber produktov
Pestrý výber produktov
Čaká na vás cez 1000 produktov v BIO aj nebio kvalite od rôznych výberových značiek. Každý si u nás príde na svoje.

Podrobný popis

Kombucha nie je huba, ale symbióza kultúr kvasníc, laktobacilov, kvasiniek a baktérií. Kombucha rastie v čaji, kde je podporovaná kofeínom, teobromínom a teofylínom, avšak je možné ju pripraviť aj v bylinných čajoch. Na povrchu čaju vytvára celulózový fungus – matečnú hubu, od ktorej sa neskôr oddeľujú huby dcérske – huba sa množí.

Čo potrebujeme:

  • čaj čierny alebo zelený – množstvo 2–8 g na 1 liter, najlepšie Darjeeling Himalaya alebo Ceylon,
  • cukor repný alebo trstinový – množstvo 80 g na 1 liter,
  • nádobu na kvasenie kombuchy – najlepšie sklenenú,
  • kombuchovú násadu.

Pri výrobe kombuchy je potrebné dbať na hygienu a používať čistý riad, riadne umytý vodou, bez zvyškov saponátov.

Postup:

  1. Uvarte množstvo čaju, ktoré chcete kvasiť, rozmiešajte v ňom cukor a nechajte ho vychladnúť na teplotu okolo 30°C. Na výrobu čaju použite prevarenú vodu.
  2. Po vychladnutí vlejte celý obsah násady do kvasnej nádoby. Fungus z násady väčšinou klesne ku dnu.
  3. Zakryte priedušným textilným obrúskom, umiestnite na tienistom mieste s teplotou približne 21–24°C a nechajte kvasiť podľa vašej chuti cca 7–20 dní. Počas tejto doby ochutnávajte slamkou, či nápoj dosiahol požadovanú chuť. V období zrenia nápoja sa na povrchu začína formovať nová dcérska kombucha. Najprv sa začne vytvárať slabý belavý povlak. V tejto fáze môže kombucha vyvolať mylný dojem, že sa na povrchu tvorí pleseň. Časom sa dcérska kombucha rozrastie a vytvorí zátku po celom povrchu pripravovaného nápoja.
  4. Po dokvasení podľa vašich predstáv vyberte fungus, ktorý sa rozrástol, uložte ho do nádoby a zalejte trochou hotovej kombuchy pre ďalšie použitie. Mladé fungusy sa väčšinou držia na povrchu pripravovaného nápoja, zrelšie fungusy sa môžu držať u dňa, čo nie je na závadu.
  5. Kombuchu prelejte cez sitko do fliaš a môžete ju piť. Hotový kombuchový nápoj, pokiaľ ho nespotrebujete, skladujte v chladničke, spomalíte tým proces dozrievania a zmenu chuti.

Počas kvasenia by sa v miestnosti nemalo fajčiť ani byť prítomné iné pachy. To má veľký vplyv na chuť. Rovnako by kombucha nemala byť umiestnená v nádobách z hliníka a ďalších kovov, okrem kvalitného nerezu. Na výrobu kombuchy je možné použiť aj rôzne druhy bylín. Hotová kombucha nesmie byť ohrievaná nad 50°C. Po viacnásobnom použití sa môže meniť chuť nápoja, pretože kombucha starne.

Pozor počas zrenia môže dôjsť k pretlačeniu obalu fľaše - toto nie je na závadu.

Surovina na prípravu bylinného čaju – nálev.

Dodatočné parametre

Kategória: Houby
Hmotnosť: 0.3 kg
Balenie: 300 ml
Krajina pôvodu: Česká republika
Značka: Salvia Paradise
Složení: fungus, kvasný ocet

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

Bezpečnostná kontrola