Kombucha násada - surovina pre výrobu kombuchy
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Kombucha nie je huba, ale symbióza kultúr kvasníc, laktobacilov, kvasiniek a baktérií. Kombucha rastie v čaji, kde je podporovaná kofeínom, teobromínom a teofylínom, avšak je možné ju pripraviť aj v bylinných čajoch. Na povrchu čaju vytvára celulózový fungus – matečnú hubu, od ktorej sa neskôr oddeľujú huby dcérske – huba sa množí.
Čo potrebujeme:
- čaj čierny alebo zelený – množstvo 2–8 g na 1 liter, najlepšie Darjeeling Himalaya alebo Ceylon,
- cukor repný alebo trstinový – množstvo 80 g na 1 liter,
- nádobu na kvasenie kombuchy – najlepšie sklenenú,
- kombuchovú násadu.
Pri výrobe kombuchy je potrebné dbať na hygienu a používať čistý riad, riadne umytý vodou, bez zvyškov saponátov.
Postup:
- Uvarte množstvo čaju, ktoré chcete kvasiť, rozmiešajte v ňom cukor a nechajte ho vychladnúť na teplotu okolo 30°C. Na výrobu čaju použite prevarenú vodu.
- Po vychladnutí vlejte celý obsah násady do kvasnej nádoby. Fungus z násady väčšinou klesne ku dnu.
- Zakryte priedušným textilným obrúskom, umiestnite na tienistom mieste s teplotou približne 21–24°C a nechajte kvasiť podľa vašej chuti cca 7–20 dní. Počas tejto doby ochutnávajte slamkou, či nápoj dosiahol požadovanú chuť. V období zrenia nápoja sa na povrchu začína formovať nová dcérska kombucha. Najprv sa začne vytvárať slabý belavý povlak. V tejto fáze môže kombucha vyvolať mylný dojem, že sa na povrchu tvorí pleseň. Časom sa dcérska kombucha rozrastie a vytvorí zátku po celom povrchu pripravovaného nápoja.
- Po dokvasení podľa vašich predstáv vyberte fungus, ktorý sa rozrástol, uložte ho do nádoby a zalejte trochou hotovej kombuchy pre ďalšie použitie. Mladé fungusy sa väčšinou držia na povrchu pripravovaného nápoja, zrelšie fungusy sa môžu držať u dňa, čo nie je na závadu.
- Kombuchu prelejte cez sitko do fliaš a môžete ju piť. Hotový kombuchový nápoj, pokiaľ ho nespotrebujete, skladujte v chladničke, spomalíte tým proces dozrievania a zmenu chuti.
Počas kvasenia by sa v miestnosti nemalo fajčiť ani byť prítomné iné pachy. To má veľký vplyv na chuť. Rovnako by kombucha nemala byť umiestnená v nádobách z hliníka a ďalších kovov, okrem kvalitného nerezu. Na výrobu kombuchy je možné použiť aj rôzne druhy bylín. Hotová kombucha nesmie byť ohrievaná nad 50°C. Po viacnásobnom použití sa môže meniť chuť nápoja, pretože kombucha starne.
Pozor počas zrenia môže dôjsť k pretlačeniu obalu fľaše - toto nie je na závadu.
Surovina na prípravu bylinného čaju – nálev.
Dodatočné parametre
Kategória: | Houby |
---|---|
Hmotnosť: | 0.3 kg |
Balenie: | 300 ml |
Krajina pôvodu: | Česká republika |
Značka: | Salvia Paradise |
Balení: | 300 ml |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Salvia Paradise je česká značka zameraná na výrobu a distribúciu vysoko kvalitných bylinných produktov. Ich ponuka je inšpirovaná tradičnými prírodnými liečebnými postupmi a moderným prístupom k zdraviu. Firma kombinuje znalosti z tradičnej medicíny s modernými technológiami, čo zaručuje vysokú účinnosť a kvalitu. Vďaka širokej ponuke bylín, tinktúr a koreňov si nájde každý zákazník produkty, ktoré zodpovedajú jeho individuálnym potrebám.