Kombucha násada - surovina pre výrobu kombuchy
![Dopravné](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.mamechut.sk/user/banners/3-1.png?662ea4ae)
![Darček pri nákupe nad 32 €](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.mamechut.sk/user/banners/1-1.png?662ea523)
![Garancia kvality](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.mamechut.sk/user/banners/2_(3).png?662ea586)
![Široký výber](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.mamechut.sk/user/banners/4_(4).png?662ea5c7)
Súvisiaci tovar
![morske-rasy-nori-vlocky](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.mamechut.sk/user/shop/detail/14100_morske-rasy-nori-vlocky.jpg?662fcadb
)
Morské riasy vyžadujú pre svoj rast veľmi špecifické a čisté prostredie. Vďaka tomu obsahujú len zdraviu prospešné látky. Sú vynikajúcim zdrojom bielkovín a obsahujú dokonca ich...
![morske-rasy-bio-smes](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.mamechut.sk/user/shop/detail/17217-3_morske-rasy-bio-smes.jpg?662fcadb
)
Zmes troch morských rias Wakame BIO, Nori BIO a Sea Lettuce/Morského šalátu BIO. Zmes sa vyznačuje pestrosťou farieb a chuťou a je tak výborná do šalátov, polievok alebo ako...
![morske-rasy-arame](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.mamechut.sk/user/shop/detail/14097_morske-rasy-arame.jpg?662fcadb
)
Rovnako ako Wakame, Nori a Kombu majú tieto riasy iba slabú morskú arómu, takže sa nemusíte báť, že ich chuť bude dominovať celému pokrmu. Riasy môžete jesť...
![morska-rasa-dulse-bio](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.mamechut.sk/user/shop/detail/16938-4_morska-rasa-dulse-bio.jpg?662fcadb
)
Morské riasy Dulse BIO sú veľmi obľúbené u milovníkov morských rias. Majú jemnú, ľahko údenú a mierne slanú chuť podobnú kôrovcom. Možno ich jesť surové, použiť pri varení...
![morska-rasa-wakame-bio](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.mamechut.sk/user/shop/detail/16944-4_morska-rasa-wakame-bio.jpg?662fcadb
)
Morské riasy Wakame BIO majú jemnú morskú chuť, ktorá pripomína ustrice. Možno ich použiť ako prílohu, pridať napríklad do polievky, ryže či cestovín, dochutiť nimi šalát alebo...
![kombu-morska-rasa](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.mamechut.sk/user/shop/detail/13179_kombu-morska-rasa.jpg?662fcadb
)
Kombu sa radí medzi najbohatšie na jód, prirodzene bezlepkové a vhodné pre vegetariánov. Riasy môžete jesť samotné alebo s nimi obohatiť polievku či šalát. Možno s nimi skrátiť...
![morske-riasy-wakame](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.mamechut.sk/user/shop/detail/14154_morske-riasy-wakame.jpg?662fcadb
)
Morská riasa Wakame má jemne sladkú chuť, jemnú arómu a ide o jednu z najpoužívanejších rias. Obsahuje bielkoviny a minerály. Morskú riasu Wakame môžete kombinovať so zeleninou...
![morska-rasa-kombu-bio](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.mamechut.sk/user/shop/detail/16941-4_morska-rasa-kombu-bio.jpg?662fcadb
)
Morské riasy Kombu BIO majú vôňu morskej vody a ľahko dymovú chuť. Sú vhodné na prípravu vývarov a fumetov. Uľahčujú varenie zeleniny a strukovín. Zvýrazňujú chuť pripravovaných...
Podrobný popis
Kombucha nie je huba, ale symbióza kultúr kvasníc, laktobacilov, kvasiniek a baktérií. Kombucha rastie v čaji, kde je podporovaná kofeínom, teobromínom a teofylínom, avšak je možné ju pripraviť aj v bylinných čajoch. Na povrchu čaju vytvára celulózový fungus – matečnú hubu, od ktorej sa neskôr oddeľujú huby dcérske – huba sa množí.
Čo potrebujeme:
- čaj čierny alebo zelený – množstvo 2–8 g na 1 liter, najlepšie Darjeeling Himalaya alebo Ceylon,
- cukor repný alebo trstinový – množstvo 80 g na 1 liter,
- nádobu na kvasenie kombuchy – najlepšie sklenenú,
- kombuchovú násadu.
Pri výrobe kombuchy je potrebné dbať na hygienu a používať čistý riad, riadne umytý vodou, bez zvyškov saponátov.
Postup:
- Uvarte množstvo čaju, ktoré chcete kvasiť, rozmiešajte v ňom cukor a nechajte ho vychladnúť na teplotu okolo 30°C. Na výrobu čaju použite prevarenú vodu.
- Po vychladnutí vlejte celý obsah násady do kvasnej nádoby. Fungus z násady väčšinou klesne ku dnu.
- Zakryte priedušným textilným obrúskom, umiestnite na tienistom mieste s teplotou približne 21–24°C a nechajte kvasiť podľa vašej chuti cca 7–20 dní. Počas tejto doby ochutnávajte slamkou, či nápoj dosiahol požadovanú chuť. V období zrenia nápoja sa na povrchu začína formovať nová dcérska kombucha. Najprv sa začne vytvárať slabý belavý povlak. V tejto fáze môže kombucha vyvolať mylný dojem, že sa na povrchu tvorí pleseň. Časom sa dcérska kombucha rozrastie a vytvorí zátku po celom povrchu pripravovaného nápoja.
- Po dokvasení podľa vašich predstáv vyberte fungus, ktorý sa rozrástol, uložte ho do nádoby a zalejte trochou hotovej kombuchy pre ďalšie použitie. Mladé fungusy sa väčšinou držia na povrchu pripravovaného nápoja, zrelšie fungusy sa môžu držať u dňa, čo nie je na závadu.
- Kombuchu prelejte cez sitko do fliaš a môžete ju piť. Hotový kombuchový nápoj, pokiaľ ho nespotrebujete, skladujte v chladničke, spomalíte tým proces dozrievania a zmenu chuti.
Počas kvasenia by sa v miestnosti nemalo fajčiť ani byť prítomné iné pachy. To má veľký vplyv na chuť. Rovnako by kombucha nemala byť umiestnená v nádobách z hliníka a ďalších kovov, okrem kvalitného nerezu. Na výrobu kombuchy je možné použiť aj rôzne druhy bylín. Hotová kombucha nesmie byť ohrievaná nad 50°C. Po viacnásobnom použití sa môže meniť chuť nápoja, pretože kombucha starne.
Pozor počas zrenia môže dôjsť k pretlačeniu obalu fľaše - toto nie je na závadu.
Surovina na prípravu bylinného čaju – nálev.
Dodatočné parametre
Kategória: | Houby |
---|---|
Hmotnosť: | 0.3 kg |
Krajina pôvodu: | Česká republika |
Značka: | Salvia Paradise |
Balení: | 300 ml |
![mycocholest-rostlinne-tobolky-mycomedica](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.mamechut.sk/user/shop/detail/18662-1_mycocholest-rostlinne-tobolky-mycomedica.jpg?662fcadb
)
Kvalitná kombinácia Shiitake a červenej fermentovanej ryže vďaka obsahu monakolinu prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi. Na podporu účinku sme...
![cordyceps-cs-4](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.mamechut.sk/user/shop/detail/13653_cordyceps-cs-4.jpg?662fcadb
)
Cordyceps (húsenica čínska) patrí k najcennejším hubám čínskej medicíny. Zvoľte ideálny pomer polysacharidov, cordycepinu, D-manitolu a ďalších bioaktívnych látok...
![polyporus-prasek-bio-mycomedica](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.mamechut.sk/user/shop/detail/18623-1_polyporus-prasek-bio-mycomedica.jpg?662fcadb
)
Polyporus (choroš orieš) je pomerne vzácna parazitická huba, ktorá svoju silu čerpá z koreňov stromov. Je tradičnou súčasťou čínskej medicíny pre svoj vysoký obsah účinných...
![hericium-susene-koralovec-jezaty](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.mamechut.sk/user/shop/detail/16659-2_hericium-susene-koralovec-jezaty.jpg?662fcadb
)
Sušené hericium (korálovec ježatý) je vhodné pre gastronomické využitie. Obsahuje účinné látky v prirodzenom pomere zdrojovej huby. Naše Hericium sa pestuje na organickom...
![reishi-prasek-bio](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.mamechut.sk/user/shop/detail/14199_reishi-prasek-bio.jpg?662fcadb
)
K žiadnej inej vitálne hube sa neviaže toľko povestí a legiend ako k Reishi (Ganoderma lucidum čiže leskokôrka lesklá). " Huba nesmrteľnosti ", ako ju Číňania nazývajú, sa...
![caga-chaga-rezavec-sikmy](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.mamechut.sk/user/shop/detail/13656_caga-chaga-rezavec-sikmy.jpg?662fcadb
)
Chaga (alebo čaga) je po storočia súčasťou tradičnej ruskej a čínskej medicíny, ktoré veria v jej schopnosť oživovať a upokojovať telo aj ducha. Zvoľte...
![hericium-koralovec-jezaty-prasek-bio](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.mamechut.sk/user/shop/detail/16656-2_hericium-koralovec-jezaty-prasek-bio.jpg?662fcadb
)
Hericium (korálovec ježatý, v angličtine známy ako Lion's Mane čiže Levia hriva, Hericium erinaceus) je so svojimi 32 zistenými aromatickými látkami delikatesou pre rozmaznané...
![shiitake-houzevnatec-jedly-susena-houba](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.mamechut.sk/user/shop/detail/16836-2_shiitake-houzevnatec-jedly-susena-houba.jpg?662fcadb
)
Sušená shiitake (húževnatec jedlý) je vhodná pre gastronomické využitie. Obsahuje účinné látky v prirodzenom pomere zdrojovej huby. Naša Shiitake sa pestuje na organickom...
![maitake-prasek-bio-mycomedica](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.mamechut.sk/user/shop/detail/18653-1_maitake-prasek-bio-mycomedica.jpg?662fcadb
)
Maitake (trsnatec lupenitý), neboli tančící houba, je velmi populární houba a v současnosti se pěstuje po celém světě. Název vychází z reakcí hledačů, kteří radostí tančili,...
![jidasovo-ucho-auricularia-susena-houba](https://cdn.myshoptet.com/usr/eshop.mamechut.sk/user/shop/detail/18450-1_jidasovo-ucho-auricularia-susena-houba.jpg?662fcadb
)
Judášovo ucho (auricularia) najvyššej kvality je ručne zbierané a vhodné na gastronomické použitie. Rastie po celom svete na listnatých stromoch. Je to jedna...
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.