** VLOČKY SO ZĽAVOU AŽ -50 % ** -> Nájdete ich v kategórii "TOP". Kompletne znižujeme ceny až o -25 %.

Kombucha násada - surovina pre výrobu kombuchy

Akcia Vegan Bez lepku
9,80 € –18 %
kombucha-nasada-surovina-vyroba-kombuchy
9,80 € –18 % 8 € 7,10 € bez DPH
Skladem (4 ks)
  • Kombucha (čajová huba) je veľmi kvalitná násada na výrobu kvaseného nápoja kombucha. Má dostatočne veľký a kvalitný fungus na okamžité rozmnoženie.

  • Kombucha je symbióza kvasníc a laktobacilov majúci neopakovateľný vplyv na organizmus. Užívanie kombuchy je datované už okolo roku 200 pred naším letopočtom. Vedecky je prvýkrát skúmaná roku 1852.

  • Kombucha je nesmrteľná, pri dobrej starostlivosti vám bude dávať neustále nové dcérske kombuchy. Násada obsahuje fungus cca 7 x 7 cm a kvasný ocot, v ktorom je kombucha uchovávaná kvalitné po neobmedzenú dobu. Násada je vhodná na 5 l čaju, ďalej ju možno potom už neobmedzene množiť.

  • Kombuchu môžu užívať deti od troch rokov. Odporúča sa piť jeden pohár ráno na lačno a dva počas dňa pred jedlom. Spočiatku môže pitie kombuchy vyvolávať nepríjemné pocity v oblasti žalúdka. Tento stav je dočasný a zmiernime ho podávaním kombuchy po jedle.

  • Zloženie: fungus, kvasný ocot

Detailné informácie

Dopravné
Dopravné od 3,99 €
Balíček odosielame na výdajné miesta dopravcu alebo na adresu. Doručujeme do 3-4 prac. dní.
Darček pri nákupe nad 32 €
Darček pri nákupe
Zľavová kartička + prémiové BIO datle. Platí pre objednávky nad 32 €. (bez dopravy a platby).
Garancia kvality
Garancia kvality
Vykonávame pravidelné rozbory a kontroly surovín. Tento rozbor si môžete vyžiadať. Nič netajíme.
Široký výber
Bohatý výber
Máme pre vás pripravených cez 1.100 produktov v BIO aj nebio kvalite. U nás si vyberie každý.

Podrobný popis

Kombucha nie je huba, ale symbióza kultúr kvasníc, laktobacilov, kvasiniek a baktérií. Kombucha rastie v čaji, kde je podporovaná kofeínom, teobromínom a teofylínom, avšak je možné ju pripraviť aj v bylinných čajoch. Na povrchu čaju vytvára celulózový fungus – matečnú hubu, od ktorej sa neskôr oddeľujú huby dcérske – huba sa množí. 

Čo potrebujeme:

  • čaj čierny alebo zelený – množstvo 2–8 g na 1 liter, najlepšie Darjeeling Himalaya alebo Ceylon,
  • cukor repný alebo trstinový – množstvo 80 g na 1 liter,
  • nádobu na kvasenie kombuchy – najlepšie sklenenú,
  • kombuchovú násadu.

 Pri výrobe kombuchy je potrebné dbať na hygienu a používať čistý riad, riadne umytý vodou, bez zvyškov saponátov.

Postup:

  1. Uvarte množstvo čaju, ktoré chcete kvasiť, rozmiešajte v ňom cukor a nechajte ho vychladnúť na teplotu okolo 30°C. Na výrobu čaju použite prevarenú vodu.
  2. Po vychladnutí vlejte celý obsah násady do kvasnej nádoby. Fungus z násady väčšinou klesne ku dnu.
  3. Zakryte priedušným textilným obrúskom, umiestnite na tienistom mieste s teplotou približne 21–24°C a nechajte kvasiť podľa vašej chuti cca 7–20 dní. Počas tejto doby ochutnávajte slamkou, či nápoj dosiahol požadovanú chuť. V období zrenia nápoja sa na povrchu začína formovať nová dcérska kombucha. Najprv sa začne vytvárať slabý belavý povlak. V tejto fáze môže kombucha vyvolať mylný dojem, že sa na povrchu tvorí pleseň. Časom sa dcérska kombucha rozrastie a vytvorí zátku po celom povrchu pripravovaného nápoja. 
  4. Po dokvasení podľa vašich predstáv vyberte fungus, ktorý sa rozrástol, uložte ho do nádoby a zalejte trochou hotovej kombuchy pre ďalšie použitie. Mladé fungusy sa väčšinou držia na povrchu pripravovaného nápoja, zrelšie fungusy sa môžu držať u dňa, čo nie je na závadu.
  5. Kombuchu prelejte cez sitko do fliaš a môžete ju piť. Hotový kombuchový nápoj, pokiaľ ho nespotrebujete, skladujte v chladničke, spomalíte tým proces dozrievania a zmenu chuti.

Počas kvasenia by sa v miestnosti nemalo fajčiť ani byť prítomné iné pachy. To má veľký vplyv na chuť. Rovnako by kombucha nemala byť umiestnená v nádobách z hliníka a ďalších kovov, okrem kvalitného nerezu. Na výrobu kombuchy je možné použiť aj rôzne druhy bylín. Hotová kombucha nesmie byť ohrievaná nad 50°C. Po viacnásobnom použití sa môže meniť chuť nápoja, pretože kombucha starne.

Pozor počas zrenia môže dôjsť k pretlačeniu obalu fľaše - toto nie je na závadu.

Surovina na prípravu bylinného čaju – nálev.

Dodatočné parametre

Kategória: Houby
Hmotnosť: 0.3 kg
Krajina pôvodu: Česká republika
Značka: Salvia Paradise
Balení: 300 ml

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: