Sójová omáčka, Yamato shoyu
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Skladovanie: Na chladnom a suchom mieste. Chráňte pred slnečným svetlom.
Rozdiel medzi Shoyu a Tamari:
- Shoyu a Tamari sú viac menej zameniteľné s tým, že Tamari si lepšie udrží chuť a arómu pri tepelnej úprave. Shoyu sa naopak odporúča používať k finálnemu dochuteniu hotového pokrmu. Nie je to ale železné pravidlo.
- Vyrába sa rozdielnym spôsobom - Tamari vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe klasickej Miso pasty
- Tamari je vyrábaná z prirodzene bezlepkových surovín. Je tmavšia, hustejšia a má bohatšiu a výraznejšiu chuť.
Výroba Shoyu:
- Pre výrobu sójovej omáčky Shoyu sú potrebné sójové bôby, pšenica, fermentačné činidlo Koji (Aspergillus oryzae) a Soľ.
- Sójové bôby sa najprv uvaria a potom zmiešajú s opraženou a nahrubo rozdrvenou pšenicou. Do tejto zmesi sa pridá fermentačné činidlo Koji. Jeho úlohou je naštartovať kvasný proces.
- Zmes sa na tri dni umiestni do špeciálnej inkubačnej miestnosti zvanej Muro, kde možno ľahšie udržiavať teplotu a vlhkosť vzduchu potrebnú pre správne naštartovanie fermentácie.
- Potom sa zmes zmieša s morskou Soľou a vodou a umiestni do veľkých cédrových kadí.
- V kadiach shoyu zreje po dobu 18-24 mesiacov, zmes sa pravidelne mieša.
- Keď je zmes zrelá, lisuje sa a následne filtruje.
- Nakoniec sa omáčka hodinu ohrieva na 80 °C. Táto pasterizácia je súčasťou tradičného postupu výroby a starostlivo sa pri nej stráži, aby neboli zničené cenné enzýmy.
Nutričné hodnoty:
Energetická hodnota 250 kJ / 60 kcal
Tuky 0 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 0 g
Sacharidy 6 g, z toho cukry 3 g
Vláknina
Bielkoviny 9 g
Soľ 5,3 g
Dodatočné parametre
Kategória: | Omáčky a kečupy |
---|---|
Hmotnosť: | 0.7 kg |
Krajina pôvodu: | Japonsko |
Značka: | Sunfood |
Balení: | 700ml |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Pridať hodnotenie
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.