EXKLUZÍVNA ZĽAVA 34 % na 🌰 kešu orechy, natural, W320 od značky MámeChuť. 🌰 Platí do vypredania zásob. NOVINKA: pripravujeme pre vás úplne nový e-shop.

Sójová omáčka, Yamato shoyu

Vegan
Značka: Sunfood
6,70 €
Skladem (2 ks)
  • Shoyu je tradičná sójová omáčka vyrábaná zo sójových bôbov, pšenice a fermentačného činidlá. Má výraznú arómu a ľahko sladkastú chuť.
  • Shoyu pochádza z Číny a používa sa už 2 800 rokov. Postupne sa rozšírila do celej juhovýchodnej Ázie a teraz je tradičnou súčasťou ázijskej kuchyne. S obyčajnou lacnou "sójovou omáčkou" nemá ale nič spoločné. Shoyu neobsahuje žiadne zvýrazňovače chuti, farbivá ani umelé sladidlá.
  • Popri základných štyroch chutiach (sladká, horká, slaná, kyslá) je ešte chuť piata - umami. Označuje sa ako " lahodná ", "chuť zrelosti" a zvýrazňuje chuť pokrmu. Táto piata chuť je obsiahnutá aj vo fermentovaných výrobkoch - teda aj v sójovej omáčke shoyu.
  • Zloženie: voda, sójové bôby, pšenica, morská Soľ, Aspergillusoryzae (koji)

Detailné informácie

Podrobný popis

Skladovanie: Na chladnom a suchom mieste. Chráňte pred slnečným svetlom.

Rozdiel medzi Shoyu a Tamari:

  • Shoyu a Tamari sú viac menej zameniteľné s tým, že Tamari si lepšie udrží chuť a arómu pri tepelnej úprave. Shoyu sa naopak odporúča používať k finálnemu dochuteniu hotového pokrmu. Nie je to ale železné pravidlo.
  • Vyrába sa rozdielnym spôsobom - Tamari vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe klasickej Miso pasty
  • Tamari je vyrábaná z prirodzene bezlepkových surovín. Je tmavšia, hustejšia a má bohatšiu a výraznejšiu chuť.


Výroba Shoyu:

  • Pre výrobu sójovej omáčky Shoyu sú potrebné sójové bôby, pšenica, fermentačné činidlo Koji (Aspergillus oryzae) a Soľ.
  • Sójové bôby sa najprv uvaria a potom zmiešajú s opraženou a nahrubo rozdrvenou pšenicou. Do tejto zmesi sa pridá fermentačné činidlo Koji. Jeho úlohou je naštartovať kvasný proces.
  • Zmes sa na tri dni umiestni do špeciálnej inkubačnej miestnosti zvanej Muro, kde možno ľahšie udržiavať teplotu a vlhkosť vzduchu potrebnú pre správne naštartovanie fermentácie.
  • Potom sa zmes zmieša s morskou Soľou a vodou a umiestni do veľkých cédrových kadí.
  • V kadiach shoyu zreje po dobu 18-24 mesiacov, zmes sa pravidelne mieša.
  • Keď je zmes zrelá, lisuje sa a následne filtruje.
  • Nakoniec sa omáčka hodinu ohrieva na 80 °C. Táto pasterizácia je súčasťou tradičného postupu výroby a starostlivo sa pri nej stráži, aby neboli zničené cenné enzýmy.

Nutričné hodnoty:

Energetická hodnota 250 kJ / 60 kcal

Tuky 0 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 0 g

Sacharidy 6 g, z toho cukry 3 g

Vláknina            

Bielkoviny 9 g

Soľ 5,3 g

Dodatočné parametre

Kategória: Omáčky
Hmotnosť: 0.9 kg
Krajina pôvodu: Japonsko
Značka: Sunfood
Balení: 700 ml

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: