EXKLUZÍVNA ZĽAVA 30 % na 🌰 kešu orechy, natural, W320 od značky MámeChuť. 🌰 Platí do vypredania zásob. NOVINKA: pripravujeme pre vás úplne nový e-shop.

Sójová omáčka, Shoyu San - J, BIO

Vegan Bio
2,70 € 4,70 € od 2,70 €
Skladem (1 ks) Skladem (1 ks) Zvoľte variant
Balenie
Zvolený variant nie je k dispozícii. Reset vybraných parametrov.
  • Shoyu je tradičná sójová omáčka vyrábaná zo sójových bôbov, pšenice a fermentačného činidla. Má výraznú arómu a ľahko sladkastú chuť.

  • Shoyu pochádza z Číny a existuje už vyše 2 800 rokov. Postupne sa rozšírila do celej juhovýchodnej Ázie a teraz je tradičnou súčasťou ázijskej kuchyne. S obyčajnou lacnou "sójovou omáčkou" nemá ale nič spoločné. Shoyu neobsahuje žiadne zvýrazňovače chuti, farbivá ani umelé sladidlá.

  • Okrem základných štyroch chutí (sladká, horká, slaná, kyslá), je ešte chuť piata - umami. Označuje sa ako "lahodná", "chuť zrelosti" a zvýrazňuje chuť pokrmu. Táto piata chuť je obsiahnutá aj vo fermentovaných výrobkoch - teda aj v sójovej omáčke shoyu.

  • Zloženie: pitná voda, sójové bôby bio, morská soľ, pšenica bio

Detailné informácie

Podrobný popis

Skladovanie: Na chladnom a suchom mieste. Chráňte pred slnečným svetlom.

Rozdiel medzi Shoyu a Tamari:

Shoyu a Tamari sú viac menej zameniteľné. Tamari si lepšie udrží chuť a arómu pri tepelnej úprave. Shoyu sa naopak odporúča používať k finálnemu dochuteniu hotového pokrmu. Nie je to ale žiadne železné pravidlo.

Vyrába sa rozdielnym spôsobom - tamari vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe klasickej miso pasty. Tamari je vyrábaná z prirodzene bezlepkových surovín, je tmavšia, hustejšia a má bohatšiu a výraznejšiu chuť.

Výroba Shoyu:

Pre výrobu sójovej omáčky shoyu sú potrebné sójové bôby, pšenica, fermentačné činidlo koji (Aspergillus oryzae) a soľ. Sójové bôby sa najprv uvaria a potom zmiešajú s opraženou a nahrubo rozdrvenou pšenicou. Do tejto zmesi sa pridá fermentačné činidlo koji. Jeho úlohou je naštartovať kvasný proces. Zmes sa na tri dni umiestni do špeciálnej inkubačnej miestnosti zvanej Muro, kde možno ľahšie udržiavať teplotu a vlhkosť vzduchu potrebnú pre správne naštartovanie fermentácie. Potom sa zmes zmieša s morskou soľou a vodou a umiestni do veľkých cédrových kadí. V kadiach shoyu zreje po dobu 18-24 mesiacov a zmes sa pravidelne mieša. Keď je zmes zrelá, lisuje sa a následne filtruje. Nakoniec sa omáčka hodinu ohrieva na 80 °C . Táto pasterizácia je súčasťou tradičného postupu výroby. Starostlivo sa pri nej stráži, aby neboli zničené cenné enzýmy.

Nutričné ​​hodnoty:

Energetická hodnota 250 kJ / 60 kcal

Tuky 0 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 0 g

Sacharidy 6 g, z toho cukry 3 g

vláknina

Bielkoviny 9 g

Soľ 5,3 g

Dodatočné parametre

Kategória: Omáčky
Krajina pôvodu: Japonsko
Značka: Natural Jihlava

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: