* POZOR * Bavlnená taška, ako darček k nákupu, je do 2.12. bohužiaľ dočasne nedostupná. Ospravedlňujeme sa za výpadok tohto tovaru.

Jedlý hmyz, silnejší proteín ako hovädzí

Cvrček domáci hravo predbehne v obsahe proteínov na 100 g kadejakú proteínovú tyčinku alebo drink. A to sa jedná o 100% eko zdroj proteínu, o tom sa nedá vôbec diskutovať! Pre hľadačov informácií sa obsah proteínu pohybuje okolo 69 g na 100 g hmoty, čo je o 255 % viac ako u hovädzieho mäsa!
 
Cvrček je tiež nečakaným obrom v obsahu vápnika, hodnoty sa pohybujú okolo 75,7 mg. Okrem iného je zdrojom všetkých 10 esenciálnych aminokyselín a vitamínov B2 a B12.
 
 
 

Alternatíva tradičného konzumu mäsa

Jedlý hmyz začína byť pomaly ale určite stále častejšou záležitosťou v západnej Európe. S hmyzími produktmi sa stretnete napríklad v Nemecku, Holandsku alebo Francúzsku. Konzumácia hmyzu je v Ázii na dennom poriadku a tvorí hlavnú zložku rôznych pokrmov. Dočkáme sa aj my premeny nášho malého slovenského rybníčka, alebo sa tejto ceste budeme aj naďalej vyhýbať ako čert krížu? Máme pár pádnych dôvodov, prečo cvrčky, múčne červy, kobylky, alebo ďalší jedlý hmyz bude za pár rokov pripadať ako normálna alternatíva stravovania.

Najprv si predstavme, aký hmyz sa radí medzi ten jedlý. Svetom sa potuluje vyše 2000 druhov jedlého hmyzu, takže predstaviť len zlomok by zabralo hodiny. Uvádzame teda len časť z časti. Zahryznúť sa môžete do lariev a kukiel nočných motýľov a motýľov. Najšťavnatejším druhom sú martináči, z ktorých je jedlých až 50% celej čeľade. Bohužiaľ však pre vaše chuťové poháriky je väčšina označená za chránený druh. Z chrobákov môžete okúsiť larvy potemníka múčneho a potemníka brazílskeho.

Ďalej prechádzame k rovnokrídlovým, tu nás neprekvapí cvrček domáci (Acheta domesticus). a dopĺňajú ho sarančatá, najčastejšie u nás saranča pustinové (Schistocerca gregaria). Našu skupinku jedlého hmyzu ešte obohatíme o možnosť jesť chrústov a šváby (najmä švába argentínskeho a madagaskarského) Zamyslime sa nad tým, čo predchádzajúce číslo vlastne umožňuje. Otvára úplne nový svet možností a kombinácií, ktoré vďaka zavedeniu hmyzej zložky v súčasnom kulinárstve vypláva. Môžete dozvedieť, ako si pripraviť napríklad Chrústovú polievku, alebo Larvy potemníka s cesnakom.   

Teraz, keď už vieme, do ktorého chrobáka sa môžeme bez zábran zahryznúť, tak prejdime k tomu, prečo je to vlastne aj dobre pre nás a naše okolie. V dnešnej dobe kalorických tabuliek je asi zbytočné predstavovať, že každá potravina má nejaké zloženie, ktoré sa na každom produkte môžeme v rámci sekúnd dozvedieť. No a na takom cvrčkovi domácom by ste nad zložením guľili očiska.

 

Nový a unikátny zdroj proteínu 

Či už beháte alebo chodíte do posilňovne, čím viac zvyšujete svoju fyzickú kondíciu, vaše telo vyžaduje čoraz viac a viac bielkovín. To ale nutne neznamená, že musíte konzumovať viac mäsa alebo mliečnych výrobkov. Mnoho športovcov sa rozhoduje pre alternatívne zdroje bielkovín (napríklad rastlinné bielkoviny) na doplnenie nutných živín pre správny chod ľudského tela. V posledných rokoch sa však na pultoch špecializovaných obchodov objavujú nové alternatívne proteíny, potraviny na báze hmyzu, ktorých trend sa stále viac a viac rozvíja v západných krajinách u tých, ktorí hľadajú alternatívy k živočíšnym proteínom šetrné k životnému prostrediu.

# 1 PROTEÍN Z CVRČKA VS. PROTEÍN Z MÄSA

Hmyz sa ukazuje ako ďaleko efektívnejší zdroj bielkovín než klasické zvieratá. Štúdia zverejnená v European Journal of Clinical Nutrition ukazuje, že „hmyz obsahuje hodnoty medzi 9,96 a 68,5 gramov bielkovín na 100 gramov v porovnaní s 16,8-20,6 gramami u mäsa“. Hustota bielkovín sa však veľmi líši v závislosti od toho, o aké druhy hmyzu ide. S viac ako 2100 druhov jedlého hmyzu sa predstavivosti medze nekladú, avšak ako najobľúbenejšie druhy sa ukazujú cvrčky, určité druhy mravcov a múčne červy, najmä kvôli ich energetickej hodnote a hustote bielkovín.

# 2 EKOLOGICKY UDRŽATEĽNÁ POTRAVINA

Jedlý hmyz je skvelou alternatívou pre tých, ktorí sa zaujímajú o znižovanie svojej ekologickej stopy. V priemere sú zdroje potrebné na chov hmyzu podstatne menšie ako u tradičných hospodárskych zvierat. Podľa Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo „cvrčky potrebujú dvanásť krát menej krmiva a dvetisíckrát menej vody ako dobytok na vyprodukovanie rovnakého množstva bielkovín“. Tiež produkuje podstatne menej skleníkových plynov a ich chov vyžaduje menej pôdy.

# 3 AKO MÔŽEM HMYZÍ proteín vyskúšať?

Cvrččí prášok je jedným z najjednoduchších zdrojov bielkovín, ktoré je možné integrovať do vašej stravy, pretože ho možno použiť ako akýkoľvek iný proteínový prášok a je možné ho primiešať do Vášho každodenného proteínového shaku , dokonca aj do bábovky. Hmyzie potraviny však môžete vyskúšať napríklad aj vo forme chipsov, cookies, proteínových tyčiniek alebo doplnkov stravy voľne dostať na špecializovaných internetových obchodoch. 

hmyz - otaznik

Často kladené otázky k jedlému hmyzu

# 1 je konzumácia bezpečná? 

Konzumácia hmyzu je bezpečná pre všetkých, ktorí nie sú alergickí na Chitin - to sa týka osôb alergických na plody mora. Pre všetkých ostatných je konzumácia hmyzu bezpečná a dnes po celom svete konzumuje hmyz viac ako 2 miliardy ľudí. 

# 2 môžu jesť jedlý hmyz aj deti? 

Hmyz je úplne vhodný a bezpečný aj pre deti. Navyše, okrem proteínov deťom skvele doplnia aj potrebné vitamíny a minerálne látky. 

# 3 ako vyzerá chov cvrčkov?

Chov cvrčkov prebieha vo veľkých nádobách s rozmermi 1 x 1 meter. Nádoby sú vystlané platmi od vajíčok, po ktorých sa cvrčky neustále pohybujú.  O prísun krmiva a vody sa stará kŕmny robot, ktorý niekoľkokrát denne do boxu všetko cvrčkom doplní. Zaujímavosťou je, že cvrčky sú prvými hospodárskymi zvieratami, ktoré dokážeme chovať za pomoci robotov a automatizácie.

# 4 čím sa cvrčky kŕmia? 

Cvrčkovia majú unikátnu vlastnosť, čokoľvek výživného a zdravého im dáte, to dokážu dokonale vstrebať. Cvrčky sú teda kŕmené predovšetkým, ovocím, zeleninou, aby mali pre nás tú najefektívnejšiu výživovú hodnotu.

# 5 kde sa cvrčky chovajú?

Cvrčky sa chovajú na špecializovaných farmách. Konkrétne cvrčky, ktoré využívame na výrobu Grig produktov, pochádzajú z fariem v Španielsku. Našou dlhodobou víziou je ambícia postaviť vlastnú vertikálnu farmu na cvrčky v Českej republike, radi by sme so stavbou začali behom pár rokov. 

# 6 spracováva sa všetko z cvrčkov? 

Pri spracovaní cvrčkov nevzniká odpad, cvrčky sa využívajú úplne celé. To má za následok hneď dva veľké benefity. Prvým je ekologickosť celého procesu. Druhý spočíva v prínose pre naše zdravie. Najviac vitamínov a minerálnych látok sa nachádza vo vnútornostiach, ktoré u klasických hospodárskych zvierat nekonzumujeme, v prípade cvrčkov je ich konzumácia úplne bezpečná a obohacujúca. 

# 7 nebolo by rovnaké, keby som si chytil cvrčka na lúke?

Určite nie, jedlý hmyz vždy musí pochádzať z certifikovaných fariem. Ak by ste si chytili cvrčka len tak niekde na lúke, tak neviete, či nezjedol niečo nebezpečné.

# 8 kde sa vyrábajú vaše produkty?

Naše produkty Grig vyrábame v niekoľkých špecializovaných výrobných závodoch naprieč celou Českou republikou.

# 9 prečo balíte vaše produkty do plastových obalov? 

V súčasnej dobe zatiaľ neexistuje žiadna iná ekologickejšia alternatíva. Bohužiaľ legislatíva pri potravinárskych obaloch je veľmi prísna.