Jedlý hmyz, EKO jedlo budúcnosti

Cvrčok domáci hravo predbehne v obsahe proteínov na 100 g kadejakú proteínovú tyčinku alebo drink. A to sa jedná o 100% eko zdroj proteínu, o tom sa nedá vôbec diskutovať! Pre hľadačov informácií sa obsah proteínu pohybuje okolo 69 g na 100 g hmoty, čo je o 255 % viac ako u hovädzieho mäsa!
 
Cvrčok je tiež nečakaným obrom v obsahu vápnika, hodnoty sa pohybujú okolo 75,7 mg. Okrem iného je zdrojom všetkých 10 esenciálnych aminokyselín a vitamínov B2 a B12.
 
 
 
Životné prostredie, alebo eko cvrčok
 
Pozitívnou informáciou je podiel jedlej časti hmyzu v porovnaní so súčasnými alternatívami. Hmyz je jedlý z 80%. Zvyškový podiel sa dá veľmi ľahko zužitkovať. Jedná sa tak o veľmi ekologickú variantu, ktorá je šetrná voči životnému prostrediu. Podiel jedlej zložky však nie je jednou eko-lahôdkou. Cvrčok domáci vyprodukuje na 1 kg proteínu iba 1 g skleníkových plynov, čo je číslo s konkurenciou neporovnateľné a je neprekonateľné. Hydina na rovnaký diel proteínu vyprodukuje v priemere 300 g skleníkových plynov, prasiatka 1130 g a kravičky sa čiastočne za svojich 2850 g skleníkových plynov môžu hanbiť. Rovnako tak je cvrčok domáci víťazom v súťaži najmenšia spotreba vody na 1000 g proteínu. Tá je zase enormne nízka, a to iba 1 liter vody. Hmyz je a bude potravinou budúcnosti.
 

Chov hmyzu je veľmi šetrný k našej planéte v porovnaní s chovom tradičných hospodárskych zvierat. Hmyz vyžaduje mnohonásobne menšie množstvo vody (až 22000 x menej) ako bežné mäsové farmy na vyprodukovanie rovnakého množstva proteínov. Rovnako tak je to aj s krmivom, hmyz potrebuje 12 x menej krmiva ako dobytok. Na chov hmyzu je potrebný len zlomok areálu, ktorý vyžaduje dobytok. Na produkciu 1 kg proteínu potrebuje hovädzí dobytok asi 200 m2, bravčový dobytok okolo 55 m2, asi 50 m2 hydina. Hmyzu postačí iba 20 m2.

Do súvislosti s chovom dobytka sa dáva aj produkcia skleníkových plynov. Množstvo, ktoré najmä prežúvavce vyprodukujú je ohromné. Chov dobytka sa podieľa až na 14,5 % skleníkových plynov z ľudskej činnosti. Hovädzí dobytok vyprodukuje až 7x viac CO2  než hmyz. 

 

17 dôvodov, prečo jesť cvrčky a pod.

Do roku 2030 budú všetci jesť cvrčky. Prečo ale cvrčky...?

# 1 chutia 

Výrobky z cvrčkov by ste mali jesť, pretože sú lahodné. Nielen to, výrobcovia potravín z cvrčkov sa stretávajú so stigmou, takže zistíte, že je veľa úsilia venované tomu, aby boli výrobky čo najviac chutné.

# 2 sú superfood

Cvrčkovia sa blížia dokonalému jedlu. Doslova vloží krok do vášho kroku. Cvrčkovia sú bohatí na bielkoviny, vápnik, železo, omega 3, vitamín B12, vlákninu a mnoho ďalšieho!

# 3 popularita

60% sveta už konzumuje hmyz. To sú miliardy ľudí, ktorí už praktizujú entomofágiu. Zábavné slovo hej? ENTOMOFÁGIA

# 4 najudržateľnejší zdroj bielkovín

Proteín z cvrčkov je najudržateľnejší a vysoko kvalitný proteín!

# 5 zabezpečenie potravinovej sebestačnosti

Do roku 2050 sa k nám pridajú takmer 3 miliardy ďalších ľudí. To je veľa hladných krkov na nasýtenie. Cvrčkovia sú zrejmým riešením, pretože sú bohatí na živiny, udržateľní a ekologickí.

# 6 spasitelia svetovej vodnej krízy

Do roku 2030 celosvetový dopyt po vode prekročí udržateľnú úroveň o 40%. Poľnohospodárstvo si vezme 70% svetovej sladkej vody. Cvrčok je ekologický a jeho nároky na vodu a krmivo sú minimálne.

# 7 už jete hmyz

Hádaj čo? Každý zje niekoľko hmyzích tvorov denne bez toho, aby o tom vedel. Vy osobne ste v minulom roku zjedli okolo 1 kg chrobákov v marmeládach, zelenine, ovocí atď. Zmenil sa váš život? Nie. Jesť hmyz je normálne a je to budúcnosť. Netreba nad tým premýšľať.

# 8 biologická dostupnosť

Biologická dostupnosť je divoko podceňovaná. Prečítali ste si etiketu potraviny a vidíte, že obsahuje 20 gramov bielkovín, ale vaše telo viac ako polovicu z toho nevstrebe. Pomer účinnosti bielkovín – kombinácia stráviteľnosti a biologickej dostupnosti aminokyselín – cvrčkov patrí k najlepším. Dokonca prekonáva kazeínový proteín.

# 9 rastlinná strava

Jedným z hlavných dôvodov, prečo ľudia prestávajú jesť vegetariánsku stravu, je to, že v ich strave chýba železo alebo B12 – čo pri konzumácii cvrčkov nie je žiadny problém! Cvrčkovia obsahujú 3x viac bielkovín, než hovädzie mäso. Ak je Vaším cieľom zisk čo najväčšieho množstva bielkovín, prečo strácať čas?

# 10 kompletný profil aminokyselín

Cvrčky obsahujú všetkých 9 esenciálnych aminokyselín. Vďaka nim je to KOMPLETNÝ PROTEÍNOVÝ zdroj. Za BCAA môžete stále utrácať 40 € mesačne, ALEBO si môžete dať cvrčky a získať ich prirodzene.

# 11 najhumánnejší živočíšny proteín na svete

Cvrčky nepotrebujú veľké množstvo priestoru (na rozdiel od kráv, ošípaných a kurčiat) a sú usmrtení humánnym spôsobom mrazom, takže cvrček prirodzene zaspí v spánku a už sa nikdy neprebudí.

# 12 stráviteľnosť

Makronutrienty, minerály a vitamíny v cvrčkoch sú ľuďmi ľahko stráviteľné, takže sú pre žalúdok jednoduchšie ako iné zdroje bielkovín. Pravidelné jedenie cvrčkov môže dokonca znižovať zápaly a to je dobrý zdravotný benefit.

# 13 veľké množstvo vlákniny

Cvrčky obsahujú okolo 20% vlákniny.

# 14 podporujú zdravie čriev

Štúdie preukázali, že strava bohatá na cvrčky môže mať pozitívny vplyv na črevný mikróbiom.

# 15 obsahujú 5x viac omega 3 ako losos

To je ten DOBRÝ druh tuku, len tak mimochodom!

# 16 až 1,5x viac vápnika ako mlieko

Vaše kosti vám poďakujú.

# 17 zdravý tuk

Cvrčky dodajú Vášmu telu iba tie najzdravšie a najlepšie tuky.

hmyz - otaznik

Často kladené otázky k jedlému hmyzu

# 1 je konzumácia bezpečná? 

Konzumácia hmyzu je bezpečná pre všetkých, ktorí nie sú alergickí na Chitin - to sa týka osôb alergických na plody mora. Pre všetkých ostatných je konzumácia hmyzu bezpečná a dnes po celom svete konzumuje hmyz viac ako 2 miliardy ľudí. 

# 2 môžu jesť jedlý hmyz aj deti? 

Hmyz je úplne vhodný a bezpečný aj pre deti. Navyše, okrem proteínov deťom skvele doplnia aj potrebné vitamíny a minerálne látky. 

# 3 ako vyzerá chov cvrčkov?

Chov cvrčkov prebieha vo veľkých nádobách s rozmermi 1 x 1 meter. Nádoby sú vystlané platmi od vajíčok, po ktorých sa cvrčky neustále pohybujú.  O prísun krmiva a vody sa stará kŕmny robot, ktorý niekoľkokrát denne do boxu všetko cvrčkom doplní. Zaujímavosťou je, že cvrčky sú prvými hospodárskymi zvieratami, ktoré dokážeme chovať za pomoci robotov a automatizácie.

# 4 čím sa cvrčky kŕmia? 

Cvrčkovia majú unikátnu vlastnosť, čokoľvek výživného a zdravého im dáte, to dokážu dokonale vstrebať. Cvrčky sú teda kŕmené predovšetkým, ovocím, zeleninou, aby mali pre nás tú najefektívnejšiu výživovú hodnotu.

# 5 kde sa cvrčky chovajú?

Cvrčky sa chovajú na špecializovaných farmách. Konkrétne cvrčky, ktoré využívame na výrobu Grig produktov, pochádzajú z fariem v Španielsku. Našou dlhodobou víziou je ambícia postaviť vlastnú vertikálnu farmu na cvrčky v Českej republike, radi by sme so stavbou začali behom pár rokov. 

# 6 spracováva sa všetko z cvrčkov? 

Pri spracovaní cvrčkov nevzniká odpad, cvrčky sa využívajú úplne celé. To má za následok hneď dva veľké benefity. Prvým je ekologickosť celého procesu. Druhý spočíva v prínose pre naše zdravie. Najviac vitamínov a minerálnych látok sa nachádza vo vnútornostiach, ktoré u klasických hospodárskych zvierat nekonzumujeme, v prípade cvrčkov je ich konzumácia úplne bezpečná a obohacujúca. 

# 7 nebolo by rovnaké, keby som si chytil cvrčka na lúke?

Určite nie, jedlý hmyz vždy musí pochádzať z certifikovaných fariem. Ak by ste si chytili cvrčka len tak niekde na lúke, tak neviete, či nezjedol niečo nebezpečné.

# 8 kde sa vyrábajú vaše produkty?

Naše produkty Grig vyrábame v niekoľkých špecializovaných výrobných závodoch naprieč celou Českou republikou.

# 9 prečo balíte vaše produkty do plastových obalov? 

V súčasnej dobe zatiaľ neexistuje žiadna iná ekologickejšia alternatíva. Bohužiaľ legislatíva pri potravinárskych obaloch je veľmi prísna.