Klíčenie, postup a benefity pre naše zdravie

Domáce klíčenie sa stáva čím ďalej tým viac populárnym a nie je sa čomu diviť! Klíčky obsahujú množstvo pre nás prospešných látok. Naklíčiť sa navyše dá skoro čokoľvek a výsledok nášho snaženia sa dá veľmi jednoducho zaradiť do množstva pokrmov. Vďaka tejto zdravej ozdobe je možné aj z celkom obyčajného pokrmu urobiť netradičné, oku i chuti lahodiace umelecké dielo!

VŠETKY KLÍČKY A VECI NA KLÍČENIE NÁJDETE TU*

klicky_clanek
Zdravotné benefity

Klíčky obsahujú nespočetné množstvo mikro živín, ktoré inde len tak nenájdete. Proces klíčenia je vlastne prípravou semienka (čokoľvek, čo sa chystáme klíčiť) na to, že sa začne premieňať na rastlinu. K tomu využije časť škrobu, čo vedie k väčšiemu množstvu nutrientov v klíčku (konkrétne folátu, horčíku, zinku, vitamínu C a bielkovín). Zároveň využije fytát, ktorý by pri konzumácii nenaklíčenej potraviny znižoval vstrebateľnosť týchto látok..

Čo sa dá klíčiť?

Je toho naozaj veľa, čo sa dá naklíčiť, od strukovín po obilniny a semienka. Najobľúbenejšie sú hrášok, pohánka, fazuľa adzuki, reďkovka, horčica, šošovica alebo fazuľa mungo. Orechy a semienka môžeme len namočiť pre zníženie obsahu fytátu, alebo ich nechať v klíčiacej miske ešte nejaký čas, ale nikdy úplne nevyklíčia. Ich chuť sa bude meniť s dobou, preto ochutnávajte a nájdite tú ideálnu dobu podľa seba! Namáčanie je fajn napr. pre mandle, kešu, slnečnicové alebo tekvicové semienka.

Prečo klíčiť doma?

Aj napriek tomu, že je klíčenie výživovo prínosné, nie je bez rizík. Počas tohto procesu musí byť semienko vo vlhkom prostredí, čo je vhodné pre baktérie Salmonelly a E. Colli. Pokiaľ sa ale dodržiava pár základných pravidiel, nie je sa čoho báť! Stačí klíčky preplachovať dôsledne a dostatočne často čistou vodou, pri manipulácii si umývať ruky a hotové ich skladovať v chladničke. Dôležité je mať aj bezpečné semienka. Pokiaľ klíčite doma máte vždy všetko z tohto pod kontrolou, a tiež veľa ušetríte, pretože v obchode bývajú hotové klíčky dosť drahé.

biomiskamicrofeelds minima

Múka z klíčkov

Pokiaľ by ste sa predsa len báli konzumovať klíčky v surovom stave, môžete z nich vyrobiť múku a tú použiť napr. pri výrobe chleba. K tomuto účelu necháme naklíčiť naozaj len krátko, následne sušíme a rozomelieme na múku.
 

Postup s klasickým zaváracím pohárom:

Do otvoreného pohára alebo klíčiacej misky dáme 1 diel semienok na 2 diely vody a necháme lúhovať asi 8h (pohánka, quinoa a divoká ryža stačí 1h). Potom vodu zlejeme a klíčky prepláchneme. Teraz si dáme cez hrdlo pohára nejakú látku, najlepšie sieťovinu a upevníme gumičkou. Pohár položíme do misky hrdlom dole, aby mohli odkvapkať posledné zvyšky vody. Malo by to byť neuzavreté miesto s nepriamym slnečným svetlom, napríklad kuchynská linka. Preplachovanie je potrebné robiť 2x denne, kým neuvidíme prvé malé klíčky (2-5 dní), potom môžeme konzumovať, alebo ešte chvíľu nechať klíčiť, podľa toho, ako veľmi chceme klíčky veľké.

kliceni 1

Je to pleseň?

Plesni sa môžeme vyhnúť dôkladným a pravidelným preplachovaním. Pokiaľ ale vidíte na klíčkoch niečo, čo VEĽMI BLÍZKO pripomína pleseň, neprepadajte ešte panike. Môžu to byť jemné chĺpky, ktoré sú súčasťou niektorých klíčkov. Objavuje sa táto „možná pleseň“ len ak sú klíčky suché a po namočení náhle zmiznú? Potom sú to pravdepodobne tieto chĺpky. Dobrým ukazovateľom je aj čuch, pleseň totiž zapácha, chĺpky klíčkov nie.

Zaujímavosť pre biohackerov: sulforafán

Sulforafán je chemická zlúčenina vyskytujúca sa v kapustovej zelenine. Napr. v brokolici, pak choi alebo kapuste. Táto látka a jej zdravotné benefity sú v súčasnosti predmetom mnohých štúdií, z ktorých niektoré poukazujú na pozitívne účinky na diabetes mellitus (cukrovku) 2. typu, zníženie zápalu v tele a s tým súvisiace benefity pre zdravie srdca a potenciálne protirakovinotvorné účinky..

A ako to súvisí s klíčkami? Brokolicové klíčky obsahujú až 40x viac glukorafanínu, ktorý je prekurzorom pre sulforafán. Ak narušíme štruktúru rastliny napr. rozžuvaním, aktivuje sa enzým myrosináza, ktorá premení glukorafanín na sulforafán. Ešte lepšie je dať brokolicové klíčky najskôr do mrazničky, tým sa opäť naruší štruktúra a aktivuje sa enzým myrosináza, a pokiaľ chcete obsah enzýmu myrosinázy ešte maličko viac vylepšiť, pridajte semienka horčice.

Klíčenie a zdraviu zdar a nezabúdajte pravidelne preplachovať!