* POZOR * Bavlnená taška, ako darček k nákupu, je do 2.12. bohužiaľ dočasne nedostupná. Ospravedlňujeme sa za výpadok tohto tovaru.

Orechy a ich skladovanie a použitie

V minulom článku sme si predstavili, čo dokážu orechy spôsobiť s našim telom, aké užitočné látky a minerály orechy obsahujú. Teraz sa pozrieme na ďalšie zaujímavosti. Predchádzajúci článok nájdete TU.


Odporúčané dávkovanie

Ako sme sa dozvedeli v predchádzajúcom článku, orechy obsahujú cenné vitamíny a minerály pre správne fungovanie nášho organizmu. Je však dôležité ako pri všetkých potravinách brať ohľad na skonzumované množstvo. Orechy síce obsahujú zdravé tuky, ale pokiaľ to s nimi preženieme, bude nám nielen zle od žalúdka, ale tiež priberieme. Odporúčaná denná dávka orechov pre dospelého človeka sa uvádza 30 g.


Namáčanie a praženie

Aby sme docielili čo najlepšiu stráviteľnosť a využiteľnosť látok obsiahnutých v orechoch, je vhodné ich pred konzumáciou nechať niekoľko hodín namočených vo vode alebo krátko na sucho opražiť. Všeobecne je známe, že pri vysokých teplotách sa z potravín strácajú vitamíny a to predovšetkým vitamín C a niektoré druhy vitamínu B, ale aj cenné nenasýtené mastné kyseliny (omega-3, omega-6). Preto sa teda zameriame na efektnejší spôsob prípravy orechov a to je namáčanie.

Orechy namáčame hneď z niekoľkých dôvodov. Orechy sa vo vode tzv. aktivujú a prispievajú tak k lepšej stráviteľnosti a využiteľnosti živín v nich obsiahnutých. Nenamočené orechy obsahujú enzýmy zabraňujúce vzklíčeniu a zároveň môžu spôsobovať tráviace ťažkosti. Po namočení sa tieto enzýmy deaktivujú. Ďalšou výhodou namáčania je zbavenie sa možného prachu a plesne z povrchu orecha. Každý druh orecha má inú dobu namáčania. Nižšie prikladám tabuľku s odporúčanou dobou namáčania.

V priebehu namáčania je vhodné vodu niekoľkokrát vymeniť. Po uplynulom čase namáčania orechy nepatrne zväčšia svoj objem, zosladnú a aj u niektorých druhov pôjde ľahko odrobiť hnedá šupka. Bez šupky bývajú orechy chutnejšie, avšak práve mnoho cenných látok sa skrýva práve v šupke.

Druh orechu

Doba namáčania

mandle

8-12 h

lieskové

8-12 h

vlašské

4-6 h

pekanové

4-6 h

kešu, makadamy, pistácie a brazilské orechy

nenamáčať

 

Skladovanie

Akonáhle orechy raz namočíme, je potrebné ich čo najskôr skonzumovať, pretože sú náchylné kvôli svojmu vysokému obsahu tuku na degradáciu-žlknutie. Ak sme namočili väčšie množstvo, než stihneme zjesť, je potrebné nechať tieto aktivované orechy usušiť a uložiť do chladničky, kde vydržia niekoľko dní. Ak máme naozaj veľké množstvo orechov je možné ich tiež uschovať v mrazničke, kde ich môžeme skladovať aj rok.


Orechové masla

Z orechov si môžete vyrobiť rôzne zdravé dobroty. Môžete ich použiť na výrobu rastlinného mlieka, jogurtov, orechových krémov, do kaší a rôznych pokrmov. V posledných rokoch patria stále k veľmi obľúbeným výrobkom z orechov orechové maslá. Na pultoch obchodov so zdravou výživou aj v supermarketoch nájdeme veľké množstvo týchto báječných kúskov, avšak nie každé orechové maslo je 100% zdravé a plné orechov. Ako teda spoznať to pravé orechové?

Pravé orechové maslo obsahuje čo najväčšie množstvo orechov, teda najlepšie 100%. Na trhu nájdeme aj rôzne ochutené orechové maslá, je však dôležité pozerať sa na zloženie. Prídavok vanilky, kvalitnej čokolády alebo kakaa nám neublíži. Mali by sme si však dať pozor, pokiaľ v zložení uvidíme navyše soľ, cukor alebo mliečnu čokoládu. Také orechové maslá radšej nekupovať. Lacné varianty bývajú tiež nastavované rôznymi rastlinnými olejmi.

Pri kúpe je tiež dôležité sledovať dátum výroby a kúpiť to najčerstvejšie. Po otvorení zakúpeného alebo vlastnoručne vyrobeného orechového masla je potrebné ho uchovávať na chladnom mieste a čo najskôr spotrebovať. Určite niekoho poteší porovnaní s klasickým maslom, kde orechové obsahuje okolo 50% tukov, na rozdiel od masla, ktoré obsahuje 82% tukov. Rozdiel je tiež v druhu mastných kyselín, kde u orechových masiel ide predovšetkým o nenasýtené mastné kyseliny, zatiaľ čo klasické maslo obsahuje predovšetkým tie nasýtené.

Orechy by určite nemali chýbať v našom jedálničku. Prináša nám mnoho zdravotných benefitov. Keď už teraz vieme, aké minerály a vitamíny nám každý druh dodáva, stačí si len vybrať a nechať sa uniesť ich lahodnou chuťou.

S chutným pozdravom, Renata z MámeChuť.