Jedlý hmyz, EKO jedlo budúcnosti
Chov hmyzu je veľmi šetrný k našej planéte v porovnaní s chovom tradičných hospodárskych zvierat. Hmyz vyžaduje mnohonásobne menšie množstvo vody (až 22000 x menej) ako bežné mäsové farmy na vyprodukovanie rovnakého množstva proteínov. Rovnako tak je to aj s krmivom, hmyz potrebuje 12 x menej krmiva ako dobytok. Na chov hmyzu je potrebný len zlomok areálu, ktorý vyžaduje dobytok. Na produkciu 1 kg proteínu potrebuje hovädzí dobytok asi 200 m2, bravčový dobytok okolo 55 m2, asi 50 m2 hydina. Hmyzu postačí iba 20 m2.
Do súvislosti s chovom dobytka sa dáva aj produkcia skleníkových plynov. Množstvo, ktoré najmä prežúvavce vyprodukujú je ohromné. Chov dobytka sa podieľa až na 14,5 % skleníkových plynov z ľudskej činnosti. Hovädzí dobytok vyprodukuje až 7x viac CO2 než hmyz.
17 dôvodov, prečo jesť cvrčky a pod.
Do roku 2030 budú všetci jesť cvrčky. Prečo ale cvrčky...?
# 1 chutia
Výrobky z cvrčkov by ste mali jesť, pretože sú lahodné.
# 2 sú superfood
Cvrčkovia sa blížia dokonalému jedlu. Doslova vloží krok do vášho kroku. Cvrčkovia sú bohatí na bielkoviny, vápnik, železo, omega 3, vitamín B12, vlákninu a mnoho ďalšieho!
# 3 popularita
60% sveta už konzumuje hmyz.
# 4 najudržateľnejší zdroj bielkovín
Proteín z cvrčkov je najudržateľnejší a vysoko kvalitný proteín!
# 5 zabezpečenie potravinovej sebestačnosti
Do roku 2050 sa k nám pridajú takmer 3 miliardy ďalších ľudí. To je veľa hladných krkov na nasýtenie. Cvrčkovia sú zrejmým riešením, pretože sú bohatí na živiny, udržateľní a ekologickí.
# 6 spasitelia svetovej vodnej krízy
Do roku 2030 celosvetový dopyt po vode prekročí udržateľnú úroveň o 40%. Poľnohospodárstvo si vezme 70% svetovej sladkej vody. Cvrčok je ekologický a jeho nároky na vodu a krmivo sú minimálne.
# 7 už jete hmyz
Hádaj čo? Každý zje niekoľko hmyzích tvorov denne bez toho, aby o tom vedel.
# 8 biologická dostupnosť
Biologická dostupnosť je divoko podceňovaná. Prečítali ste si etiketu potraviny a vidíte, že obsahuje 20 gramov bielkovín, ale vaše telo viac ako polovicu z toho nevstrebe. Pomer účinnosti bielkovín – kombinácia stráviteľnosti a biologickej dostupnosti aminokyselín – cvrčkov patrí k najlepším. Dokonca prekonáva kazeínový proteín.
# 9 rastlinná strava
Jedným z hlavných dôvodov, prečo ľudia prestávajú jesť vegetariánsku stravu, je to, že v ich strave chýba železo alebo B12 – čo pri konzumácii cvrčkov nie je žiadny problém! Cvrčkovia obsahujú 3x viac bielkovín, než hovädzie mäso. Ak je Vaším cieľom zisk čo najväčšieho množstva bielkovín, prečo strácať čas?
# 10 kompletný profil aminokyselín
Cvrčky obsahujú všetkých 9 esenciálnych aminokyselín. Vďaka nim je to KOMPLETNÝ PROTEÍNOVÝ zdroj. Za BCAA môžete stále utrácať 40 € mesačne, ALEBO si môžete dať cvrčky a získať ich prirodzene.
# 11 najhumánnejší živočíšny proteín na svete
Cvrčky nepotrebujú veľké množstvo priestoru (na rozdiel od kráv, ošípaných a kurčiat) a sú usmrtení humánnym spôsobom mrazom, takže cvrček prirodzene zaspí v spánku a už sa nikdy neprebudí.
# 12 stráviteľnosť
Makronutrienty, minerály a vitamíny v cvrčkoch sú ľuďmi ľahko stráviteľné, takže sú pre žalúdok jednoduchšie ako iné zdroje bielkovín. Pravidelné jedenie cvrčkov môže dokonca znižovať zápaly a to je dobrý zdravotný benefit.
# 13 veľké množstvo vlákniny
Cvrčky obsahujú okolo 20% vlákniny.
# 14 podporujú zdravie čriev
Štúdie preukázali, že strava bohatá na cvrčky môže mať pozitívny vplyv na črevný mikróbiom.
# 15 obsahujú 5x viac omega 3 ako losos
To je ten DOBRÝ druh tuku, len tak mimochodom!
# 16 až 1,5x viac vápnika ako mlieko
Vaše kosti vám poďakujú.
# 17 zdravý tuk
Cvrčky dodajú Vášmu telu iba tie najzdravšie a najlepšie tuky.
Často kladené otázky k jedlému hmyzu
# 1 je konzumácia bezpečná?
Konzumácia hmyzu je bezpečná pre všetkých, ktorí nie sú alergickí na Chitin - to sa týka osôb alergických na plody mora. Pre všetkých ostatných je konzumácia hmyzu bezpečná a dnes po celom svete konzumuje hmyz viac ako 2 miliardy ľudí.
# 2 môžu jesť jedlý hmyz aj deti?
Hmyz je úplne vhodný a bezpečný aj pre deti. Navyše, okrem proteínov deťom skvele doplnia aj potrebné vitamíny a minerálne látky.
# 3 ako vyzerá chov cvrčkov?
Chov cvrčkov prebieha vo veľkých nádobách s rozmermi 1 x 1 meter. Nádoby sú vystlané platmi od vajíčok, po ktorých sa cvrčky neustále pohybujú. O prísun krmiva a vody sa stará kŕmny robot, ktorý niekoľkokrát denne do boxu všetko cvrčkom doplní. Zaujímavosťou je, že cvrčky sú prvými hospodárskymi zvieratami, ktoré dokážeme chovať za pomoci robotov a automatizácie.
# 4 čím sa cvrčky kŕmia?
Cvrčkovia majú unikátnu vlastnosť, čokoľvek výživného a zdravého im dáte, to dokážu dokonale vstrebať. Cvrčky sú teda kŕmené predovšetkým, ovocím, zeleninou, aby mali pre nás tú najefektívnejšiu výživovú hodnotu.
# 5 kde sa cvrčky chovajú?
Cvrčky sa chovajú na špecializovaných farmách. Konkrétne cvrčky, ktoré využívame na výrobu Grig produktov, pochádzajú z fariem v Španielsku. Našou dlhodobou víziou je ambícia postaviť vlastnú vertikálnu farmu na cvrčky v Českej republike, radi by sme so stavbou začali behom pár rokov.
# 6 spracováva sa všetko z cvrčkov?
Pri spracovaní cvrčkov nevzniká odpad, cvrčky sa využívajú úplne celé. To má za následok hneď dva veľké benefity. Prvým je ekologickosť celého procesu. Druhý spočíva v prínose pre naše zdravie. Najviac vitamínov a minerálnych látok sa nachádza vo vnútornostiach, ktoré u klasických hospodárskych zvierat nekonzumujeme, v prípade cvrčkov je ich konzumácia úplne bezpečná a obohacujúca.
# 7 nebolo by rovnaké, keby som si chytil cvrčka na lúke?
Určite nie, jedlý hmyz vždy musí pochádzať z certifikovaných fariem. Ak by ste si chytili cvrčka len tak niekde na lúke, tak neviete, či nezjedol niečo nebezpečné.
# 8 kde sa vyrábajú vaše produkty?
Naše produkty Grig vyrábame v niekoľkých špecializovaných výrobných závodoch naprieč celou Českou republikou.
# 9 prečo balíte vaše produkty do plastových obalov?
V súčasnej dobe zatiaľ neexistuje žiadna iná ekologickejšia alternatíva. Bohužiaľ legislatíva pri potravinárskych obaloch je veľmi prísna.