Orechy a ich účinky, dar prírody
Orechy sú potravinou, ktorá bezpochyby patrí k zdravému životnému štýlu. Každý druh nám prináša iný úžitok pre naše telo, avšak môžeme s istotou tvrdiť, že sú orechy všeobecne zdrojom kvalitných bielkovín a nenasýtených mastných kyselín. Obsahujú aj malé množstvo sacharidov, ktoré sa tu nachádzajú vo forme vlákniny, ktorá prispieva k optimálnej funkcii tráviaceho systému. Obsahujú cenné antioxidanty a množstvo minerálnych látok.
Vlašské orechy na doplnenie omega-3
Vlašské orechy patria k najbežnejším orieškom u nás v SR. Veľa ľudí má tento strom zasadený na záhrade, a je to dobre. „Vlašáky“ totiž patria k orechom, ktoré majú najväčšie zastúpenie omega-3 mastných kyselín, tie majú protizápalové účinky, udržujú zdravé srdce a funkčný mozog. Pomáhajú spomaľovať starnutie, vďaka vitamínu E, ktorý pôsobí antioxidačne. Okrem vitamínu E sú výborným zdrojom vitamínov B1 a B6 dôležité pre zdravé vlasy a pleť. Tiež obsahujú meď, zinok, horčík aj kyselinu listovú.
Nutričné hodnoty na 100 g: 2780 kJ, 16 g bielkovín, 61 g tukov (z toho 5 g nasýtených MK), 12 g sacharidov (z toho 3 g cukru), 6,2 g vlákniny
Lieskové orechy pre zdravé cievy
Lieskové orechy sa najviac pestujú v južnej Európe, Turecku a USA. Vyznačujú sa vysokým obsahom vitamínu E, B3, B6 a C. Z minerálnych látok to je draslík, horčík, vápnik a železo. Sú bohatým zdrojom omega-9 – mono-nenasýtených mastných kyselín, ktoré pomáhajú v tele udržiavať čistotu a elasticitu ciev, pružnosť pokožky a zdravý lymfatický systém. V lieskových orieškoch sa tiež ukrývajú omega-6 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú hladinu LDL cholesterolu v krvi. Vitamíny z rady B podporujú metabolizmus. Vitamín B6 spolu s horčíkom priaznivo ovplyvňujú nervový systém a činnosť svalov.
Nutričné hodnoty na 100 g: 2700 kJ, 14,6 g bielkovín, 61 g tukov (z toho 8 g nasýtených MK), 4,6 g sacharidov (z toho 4,3 g cukru), 8,7 g vlákniny
Kešu – najmenej kalorický oriešok
Kešu orechy sú plodom stromu ledvinovníku západného, ktorý je pôvodom z Brazílie. V dnešnej dobe sa pestuje prevažne vo Vietname a Indii. Je bohatým zdrojom horčíka, zinku a železa. Kešu orechy obsahujú ako ostatné orechy vitamíny skupiny B, vitamín E, ale aj vitamín K, ktorý je dôležitý pre správnu zrážanlivosť krvi. Zinok napomáha k rýchlemu uzdraveniu z prechladnutia a pri hojení vonkajších i vnútorných rán. Vďaka vysokému obsahu horčíka sa vám bude lepšie zaspávať a regenerovať po fyzickej záťaži.
Nutričné hodnoty na 100g: 2450 kJ, 16 g bielkovín, 46 g tukov (z toho 10 g nasýtených MK), 26 g sacharidov (z toho 5 g cukru), 3,0 g vlákniny
Mandle prekvapí svojim vysokým obsahom vápnika a vlákniny
Mandle vyrastajú na mandľovníku, strome pôvodom z Ázie, ale v staroveku sa vyskytovali aj v Grécku. Mandľovník môžeme nájsť aj u nás na Slovensku. Mandle sú skvelým zdrojom vápnika, ktorého majú dvakrát väčšie množstvo ako mlieko, ale oproti mlieku je táto forma vápnika horšie vstrebateľná. Obsahujú aj horčík, draslík, železo a zinok.
Draslík priaznivo pôsobí na kardiovaskulárny systém, podieľa sa na premene glukózy na energiu, ale tiež udržuje správne svalové napätie. Pravidelnou konzumáciou mandlí môžete predísť nadmernej únave, ktorá môže byť spôsobená nedostatkom draslíka. Mandle majú tiež najvyššie množstvo vlákniny oproti ostatným orieškom.
Nutričné hodnoty na 100g: 2520 kJ, 20,2 g bielkovín, 52,7 g tukov (z toho 4 g nasýtených MK), 11 g sacharidov (z toho 5 g cukru), 12,0 g vlákniny
Pekanové orechy sú nabité minerálnymi látkami
Pekanové orechy sú takým bratrancom vlašských orechov, a to vďaka veľmi podobnému tvaru. Pochádzajú zo Severnej Ameriky a používajú sa v indiánskej kuchyni. U nás tento strom-orechovec pekanový však neuvidíte, pretože nie je príliš praktický na pestovanie na záhradách, je príliš mohutný a dorastá do výšky až 50 metrov.
Pri pekanových orieškoch však oceníte jeho veľké množstvo mono-nenasýtených mastných kyselín, ktoré ako už bolo povedané skôr, sa starajú o čistotu vašich ciev a to tak, že znižujú celkový cholesterol. Pekanové orechy tiež poskytujú celý rad vitamínov ako sú vitamíny B, E, C, A a kyselinu listovú. Z minerálnych látok tu nájdeme mangán, fosfor, draslík, horčík, vápnik, železo a zinok.
Nutričné hodnoty na 100 g: 2950 kJ, 8 g bielkovín, 72 g tukov (z toho 6 g nasýtených MK), 5 g sacharidov (z toho 4 g cukru), 9,0 g vlákniny
Zvíťazia nad mäsom v množstve železa - pistácie
Pistácie patria k najstarším orieškom na svete. Pôvodne boli pestované v Ázii a to predovšetkým v Iraku a Iráne. Pistácie sú spolu s kešu v porovnaní s ostatnými orieškami najmenej kalorické. Nájdeme v nich významné množstvo vitamínov a minerálov, napríklad vitamín A, E a tiež vitamíny skupiny B. Z minerálnych látok môžeme menovať tieto: draslík, fosfor, vápnik, horčík, ale aj meď alebo železo. Práve železo je tu zastúpené vo veľkom množstve.
Pistácie obsahujú cca 3,9 mg železa v 100 g orieškov, čo je viac železa ako obsahuje napríklad hovädzie mäso. Železo je v tele dôležité pre rast, reprodukciu, hojenie rán a imunitu.
Nutričné hodnoty na 100 g: 2500 kJ, 20 g bielkovín, 50 g tukov (z toho 5,6, g nasýtených MK), 15 g sacharidov (z toho 7 g cukru), 10,4 g vlákniny
Stačia dva para orechy a máte pokrytú dennú dávku selénu
Para orechy rastú v dažďových pralesoch Južnej Ameriky na stromoch zvaných Juvie ztepilá. Uvádza sa, že toto meno dostali podľa brazílskeho prístavu Pará, odkiaľ sa vyvážajú do Európy. Para orechy obsahujú meď, horčík, fosfor zinok, mangán, vitamín E a B1. Sú však na 1. mieste v množstve selénu medzi ostatnými orechmi. Stačia len 2 orechy a pokryjete tak tým svoju dennú dávku selénu. Selén sa podieľa na zmierňovaní príznakov artritídy a môže spomaľovať postup niektorých vírusov.
Spolu s vitamínom E účinne zabraňujú poškodzovaniu buniek voľnými radikálmi. Selén je najsilnejší antioxidačný minerál. Pomáha pri padaní vlasov a v menopauze proti návalom tepla.
Nutričné hodnoty na 100g: 2800 kJ, 13 g bielkovín, 66 g tukov (z toho 15 g nasýtených MK), 5 g sacharidov (z toho 2 g cukru) 8,0 g vlákniny
Makadamové oriešky na ochranu pred voľnými radikálmi
Makadamové orechy mierne pripomínajú svojim tvarom naše známe lieskové oriešky, ale nenechajte sa zmiasť. Tieto oriešky patria medzi najdrahšie škrupinové plody na svete, ale aj najtučnejšie. Týchto tukov sa však nemusíte báť, sú to prospešné mono-nenasýtené tuky, ktoré znižujú riziko ochorenia srdca a ciev. Z týchto kyselín môžeme spomenúť kyselinu palmitoolejovú, ktorá zlepšuje metabolizmus glukózy, býva tým pádom spájaná s nižším výskytom diabetu.
Makadamové oriešky obsahujú širokú škálu látok: vitamín A, B1, B2, B3, B5 a tiež horčík, draslík, vápnik, fosfor, zinok a meď. Okrem iného obsahujú aj vysoké množstvo flavonoidov, ktoré ničia voľné radikály a chránia tak naše telo pred chorobami.
Nutričné hodnoty na 100g: 3000 kJ, 7 g bielkovín, 74 g tukov (z toho 12 g nasýtený MK), 5 g sacharidov (z toho 4 g cukru), 8,0 g vlákniny
S chutným pozdravom, Renata z MámeChuť.