Pečené fónio guľky v kokosovo-arašidovej omáčke

Čo budeme potrebovať?

Fónio guľky:
1 šálka fónia*
1 šálka špaldových otrúb alebo ovsených vločiek*
1 ČL rasce*
1 ČL chilli vločiek*
1 ČL papriky*
1 ČL kurkumy*
1 ČL koriandru*
2 lyžice paradajkovej pasty*
štipka soli*
3 šálky vody
1cibuľa nakrájaná na kocky
2-3 strúčiky cesnaku

Kokosovo-arašidová omáčka:
1 lyžica Ghí*
1 ČL zázvoru*
1 kokosové mlieko*
2 PL šálky arašidového masla*
1 PL paradajkovej pasty*
1 ČL kokosového cukru*
½ ČL mletého čili*
štipka soli podľa chute*
1 cibuľa nakrájaná na kocky
2 strúčiky cesnaku
1 mrkva
1 paprika nakrájaná na kocky (najlepšie červená kvôli farbe)

Ozdoba:
pražené arašídy*
tekvicové semienka *
čerstvé bylinky*

* = preklik na produkt

 fonio kulicky - 21

fonio kulicky - 12

 

final_230x230

Ako budeme postupovať?

Zahrej Ghí na strednom ohni. Pridaj 1 šálku fónia a minútu poopekaj za častého miešania. Pridaj 3 šálky vody, štipku soli a priveď k varu. Potom vypni, prikry hrniec a počkaj cca 5 minút, kým neostane v hrnci žiadna tekutina.

Uvarené fonio zmiešaj s ostatnými surovinami a rozmixuj v kuchynskom robote, kým sa všetko dobre nespojí a zmes nie je dostatočne lepkavá, aby sa z nej vyformovali guľky. Ochutnaj a podľa svojej chuti uprav korenie.

Rukami vytvaruj guličky a prelož ich na plech na pečenie (výjde Ti cca 20 guliek). Nechaj v rúre piecť pri 150 stupňoch do zlatohneda cca 15-20 minút.

Zahrej Ghí, pridaj kosový cukor a nechaj skaramelizovať cibuľu, mrkvu, neskôr červenú papriku, zázvor a celý cesnak. Povar 5-10 minút.

Prilej kokosové mlieko, arašidovú pastu, vodu (vývar), paradajkový pretlak, dochuť korením a soľou. Na záver, keď je zelenina mäkká, omáčku dohladka rozmixuj.

V rúre si zahrej semienka s arašídmi a spolu s čerstvou petržlenovou vňaťou ozdob omáčku. Podávaj s ryžou, plackami alebo šalátom.