8 super tipov na lokálne SuperPotraviny

Inšpiruj sa a navar si z našich lokálnych superpotravín niečo zdravé a chutné doma aj Ty!

Superpotraviny sú v súčasnosti veľkým trendom, ale nie sú novinkou. Sú to plody konzumované mnohými civilizáciami niekoľko storočí a tisícročí. Napríklad šťavu z mladého jačmeňa si dopriavali už gladiátori v časoch antického Ríma.

A potravinami so super účinkami obohacovali svoj jedálniček aj naše babičky. Niektoré z nich už upadli úplne do zabudnutia, iné však zažívajú svoj veľký návrat na výslnie a u niektorých možno ani nevieš, že sa o superpotraviny jedná.


Čo sú to tie superpotraviny?

Superpotraviny sú na základe vedeckých štúdií prospešné pre zdravie človeka. Označenie superpotravina naznačuje rozmanitosť a množstvo prospešných prírodných zložiek a aj kvalitu potraviny celkovo. Aj u nás doma nájdeš super lokálne potraviny, ktoré sú plné živín, vitamínov, minerálov. Sú čerstvé, lacné a ľahko dostupné. Kúpou lokálnych produktov podporuješ domácich výrobcov, prispievaš k zníženiu ekologickej stopy a konzumuješ plodiny, ktoré sú typické pre túto oblasť. 

Ako sa Ti telo odvďačí pri konzumácii SuperPotravín?

Silnejšia imunita – Tvoje telo bude odolnejšie a vždy pripravené popasovať sa s akoukoľvek chorobou.

Rýchly metabolizmus  – budeš pracovať rýchlejšie, efektívnejšie a bystrejšie.

Ľahšie trávenie – zaženieš pocit hladu a účinne vstrebeš prospešné a pre telo výživné látky.

Spomalíš starnutie – naštartuješ ozdravné procesy, zregeneruješ pokožku a skrášliš pleť.

Psychická pohoda – Odstraňujú pocit únavy, lepšie zvládneš stres a zabezpečíš si kvalitný spánok.

Prirodzený detox – Vylúčiš nadbytočné látky a hravo sa zbavíš nepotrebných toxínov.  

Viac energie – Tvoj organizmus bude fungovať ako hodinky a stihneš toho za deň viac. 

 

Ktoré domáce superpotraviny určite zaradiť do jedálnička?

* = preklik produktu

1. Kyslá kapusta* - prírodné probiotikum

Fermentované jedlá sa dnes považujú za superpotravinu kvôli pozitívnemu vplyvu na črevnú flóru. Tá ovplyvňuje zdravie srdca, mozgu, trávenia, ale aj celkovú imunitu. Kyselina mliečna, ktorá pri fermentovaní vzniká, podporuje vstrebávanie vápnika a železa a vyživuje bunky hrubého čreva. Vďaka vysokému podielu vitamínu E spomaľuje proces starnutia.

Preto niet divu, že už alchymisti označovali bielu kapustu za zázrak prírody a elixír mladosti. V kyslej kapuste nájdete aj vzácne minerály ako jód a síru, ktoré ovplyvňujú koncentráciu a bystrosť.   

2. Vlašské orechy* - najrozšírenejšie v našich končinách

Oriešky a semienka sú bohaté na vlákninu, bielkoviny rastlinného pôvodu a „zdravé“ tuky (omega-6 a omega-3 mastné kyseliny). Je dobré zamerať sa najmä na druhy s vyšším obsahom omega-3 mastných kyselín, napríklad ľanové semienka, chia semienka alebo u nás najznámejšie vlašské orechy.

Spomedzi všetkých orechov majú najvyšší podiel antioxidantov a omega-3 mastných kyselín, ktoré podporujú činnosť mozgu, zdravie srdca a ciev. Sú bohatým zdrojom energie. Majú vysoký obsah vitamínu E, ktorý pôsobí proti starnutiu a podieľa sa na metabolizme tukov, cukrov a bielkovín. Obsahujú vlákninu a zinok, ktorý pozitívne vplýva na zdravie vlasov, nechtov a pokožky.

3. Mak modrý* - vápníkový supermagnát 

Mak ako zdroj energie a vitality využívali už antickí atléti, ktorí ho konzumovali v zmesi s medom a vínom. Vieš, že mak má najväčší obsah vápnika zo všetkých potravín? Až 1300 mg na 100 gramov, čo je dvanásťkrát viac ako kravské mlieko. Je mimoriadne bohatý aj na železo a horčík. Slúži ako prevencia osteoporózy, zubného kazu a zlepšuje pamäť.

Športovci si ho cenia vďaka relaxačným účinkom na svaly. Obzvlášť vysoký podiel kyseliny olejovej a kyseliny linolovej podporuje zdravie ciev a znižuje hladinu LDL cholesterolu. Je výborným zdrojom vlákniny – v 100 g obsahuje 19,5 g vlákniny.

4. Ovos holý* - najvýživnejšia obilnina

Ovos, vločky a otruby sú zdrojom komplexných sacharidov, ktoré zasýtia na dlhý čas. Vláknina podporuje trávenie i kardiovaskulárny systém. Obsiahnuté bielkoviny prospievajú svalom, vlasom, nechtom i pokožke. Vitamíny skupiny B majú dôležité úlohy pri fungovaní metabolizmu a nervovej sústavy. Železo pomáha predchádzať anémii.

V ovsených vločkách nechýbajú ani minerály, ako napríklad selén, zinok či horčík. Betaglukány povzbudia imunitu a obranyschopnosť. Fungujú ako antioxidanty, podporujú krvotvorbu a priaznivo ovplyvňujú hladinu glukózy v krvi. 

5. Strukoviny* - základ našej stravy

Hrach, šošovica, fazuľa, cícer majú v našich končinách veľkú tradíciu. Sú skvelým zdrojom bielkovín, ktoré ocenia vegetariáni aj vegáni. Strukoviny sú bohaté na vitamíny skupiny B, vlákninu, majú nízky obsah tuku a obsahujú množstvo minerálov ako železo, vápnik a fosfor. Počul si už o efekte druhého jedla?

Strukoviny majú nízky glykemický index, čím znižujú hladinu cukru v krvi. Výnimočné je ale to, že nielen pri a po jedle, ktoré ješ, ale dokonca o hodiny neskôr a aj na druhý deň. Spomaľujú vyprázdňovanie žalúdka, čím zvyšujú pocit nasýtenia, a preto sú vhodným prostriedkom pri redukcii váhy. Priaznivo pôsobia pri vysokom krvnom tlaku, zvýšenom cholesterole a cukrovke 2. typu.      

6. Hliva ustricová* - kráľovná húb

Hliva patrí medzi najvzácnejšie jedlé huby. Nielen že výborne chutí, ale obsahuje veľa minerálov ako vápnik, horčík, zinok, selén, fosfor, železo a množstvo vitamínov skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B9). Ani varením tieto prospešné živiny nestráca a naďalej si ich zachováva. Hliva funguje ako prebiotikum vďaka obsahu inulínu, ktorý je potravou pre baktérie v hrubom čreve.

V kombinácii s vitamínom C dokonale ochráni pred chrípkou či nachladnutím a posilňuje imunitný systém. Hliva regeneruje poškodené tkanivá, chráni srdce a cievy, zmierňuje prejavy cukrovky, znižuje hladinu cholesterolu v krvi,  podporuje liečbu kožných ekzémov a zmierňuje prejavy alergie a chráni pred zápalmi.

7. Červená repa* - "krvavé" zlato

Cvikla zažíva ohromný comeback v hipsterských bistrách, nóbl reštauráciách aj v tradičnej kuchyni. Je výnimočným prírodným liekom na mnohé vážne choroby a je účinná aj v ich prevencii. Červená repa pomáha prečistiť náš organizmus od nečistôt, odvodňuje a pomáha chudnúť. Okrem plodu sa jedia aj listy a klíčky ako súčasť chutných šalátov. Tie sú bohaté na vitamíny a minerály ako vápnik, železo a draslík.

V hojnom množstve obsahuje betaín, ktorý bráni rozvoju kôrnatenia tepien a podporuje činnosť pečene. Neobsahuje takmer žiaden tuk, má minimum kalórií a je vynikajúcim zdrojom vlákniny. Vďaka obsahu vitamínu C a kyseliny listovej posilňuje imunitný systém a znižuje krvný tlak.

8. Rakytník - raketový štartovač imunity

Rakytník má 10krát viac vitamínu C ako pomaranč. Dennú doporučenú dávku vitamínu C pokryje jedna jediná oranžová bobuľka! Vitamín C je neoddeliteľnou súčasťou tvorby kolagénu, ktorý je kľúčovým prvkom rastu a opravy v celom tele. Všestranne posilňuje imunitu a pomáha urýchliť hojenie rán a zotavenie z poranení. Rakytník zmierni nepohodlie pri tráviacich ťažkostiach a upokojí zápal. Jeho Protizápalová schopnosť pomáha zmierniť aj bolesti kĺbov a svalov. Má protibakteriálne a protivírusové účinky. Pomáha predchádzať prechladnutiu, nádche, kašľu, chrípke a zároveň lieči.  

A na záver som si pre Vás nechala aj jednu praobyčajnú ale o to kurióznejšiu superpotravinu.

9. Cibuľa* - najneznámejšie afrodiziakum

Táto krásavica vo vrstevnatej sukničke zaručene rozplače aj najväčšieho tvrďáka. Je často súčasťou osvedčených „babských rád“. Cibuľa pôsobí preventívne pri infekciách dýchacích ciest, pomáha liečiť kašeľ a zahlienenie. Podporuje chuť k jedlu, čistí črevá a hojí drobné odreniny a ranky. Má jednu zázračnú vlastnosť – podporuje prekrvenie mužských pohlavných orgánov a povzbudzuje libido. Chceš zažiť noc plnú vášne? Využi náš cibuľový prášok a primiešaj ho do svojho obľúbeného jedla.