Tipy na praktické využitie Ghí masla

Prečo je okolo ghí masla „v zdravom svete“ taký rozruch? Nielen, že je všestranné, má výraznejšiu hĺbku maslovej chuti ale oplýva hlavne zdravotnými benefitmi. Je ideálnou voľbou pre ľudí s intoleranciou laktózy, zlepšuje trávenie, využíva sa aj v kozmetike a hlavne úžasne chutí a famózne vonia.

Ghí je čistý maslový tuk vyrobený podľa starodávneho receptu prepustením masla. Svoje miesto má nielen v indickej kuchyni, ajurvédskych liečebných procedúrach ale aj náboženských rituáloch. Ghí má totiž vďaka svojim očistným schopnostiam omladzujúce a regeneračné účinky.

Prečo siahnuť práve po Ghí? Pretože problémy súvisiace s trávením sa stali postupne bežnou súčasťou dnešnej doby a potravinové intolerancie rieši čoraz viac ľudí. Ghí je zdravšou náhradou za klasické maslo. Jeho konzumácia nezaťažuje ľudský organizmus a neobsahuje žiadne alergény ani látky, ktoré by mohli vyvolať nežiaduce účinky. Preto je možné jeho použitie a konzumáciu pri dodržiavaní pravidiel zdravého stravovania odporučiť úplne pre každého.

Produkt nájdeš TU.

Ghí_BIO_340_v clanku

Kam všade sa Ghí hodí?

Na pečivo miesto masla alebo na hrianku s cesnakom.

Vajíčka na ghí – volské oká, praženica či omeleta sú veľmi príjemným začiatkom dňa.

Pomazánky – nahraď ním klasické maslo a pridaj trochu jogurtu (stačí ho menej) – vajičková, tuniaková, bryndzová,... Nezabudni si pridať zeleninku, rukolu alebo polníček. Ghí rozpúšťa vitamíny A, D, E a K a Tvoje telo ich preto vstrebe v tráviacom trakte.

Raňajkové (ne)ovsené kaše a smoothie – doplň svoje vločky orechami, ghí, škoricou, kakaom, superpráškami, alebo jogurtom, či (ne)rastlinným mliekom. Ozdob bobuľovitým ovocím, ovocným rozvarom na ghí či lyofylizovaným ovocím. Kašu zbytočne nepresladzuj a k dochuteniu použi med alebo javorový sirup.

Ghí polievky podporujú trávenie, sekréciu štiav a preto je polievka uvarená na Ghí balzamom na žalúdok. Opraž a mierne podus koreňovú zeleninu, zalej vývarom, dochuť soľou, čiernym korením a na záver nasekanými čerstvými bylinkami. Ghíčkom môžeš dochutiť aj iné krémové polievky alebo omáčky. Ak pridáš po dovarení, tak sa Ti krásne zahustia.

Palacinky, wafle, lievance s domácou Ghítelou – potri ghíčkom panvicu a nahraď umelú nutelu svojou domácou Ghítelou. Zmiešaj 1ČL Ghí , 2PL orieškového masla, 1PL kakaa, 1PL javorového sirupu so štipkou morskej soli a domácu Ghítelu máš ako plnku alebo ako zdravý a chutný toping.

● Hodí sa na vyprážanie, dusenie zeleniny, omastenie kaší, zemiakov, halušiek...

● Potri s ním mäso pri pečení alebo omasti knedľu.

Pri pečení koláčov a cukroviniek ako linecké koláčiky a tiež pri príprave dezertov. Sladkosti s troškou ghí dlhšie vydržia, sú lepšie stráviteľné a obsahujú zdravú formu energie.

Bulletproof káva – špecialitka biohackerov – jednoducho pridaj do kávy s MCT olejom a rozmiešaj.

Ako konkrétne Ti ghí pomôže?

● Zahreje v chladných mesiacoch – podľa Ajurvédy sa suroviny v príprave jedla delia na zahrievacie, ochladzujúce a neutrálne. Jedlo pripravené na Ghí zahreje celé telo a chlad Ťa toľko neoslabí. Používaj Ghí v zimných mesiacoch, ak si zimomriavý. A určite sa pozri aj na iné potraviny, ktoré majú podobný účinok.

● Chráni cievy a srdce a znižuje hladinu cholesterolu – vďaka bohatému obsahu omega 3 mastných kyselín dokáže stabilizovať hladinu „dobrého“ a „zlého“ cholesterolu a tým pôsobí ako prevencia pred srdcovocievnym ochoreniami. Je veľmi dobré na podporu a ochranu nervového systému, posilňuje mozog a jeho funkcie, zlepšuje pamäť. Zvyšuje tak fyzickú aj psychickú vitalitu a pomáha na neurologické bolesti aj migrénu.

Zlepšuje spaľovanie tukov a pomôže pri chudnutí obsahuje CLA (kyselina linolovú), ktorá zabraňuje ukladaniu tukov do tukových buniek a preto je súčasťou mnohých výživových doplnkov na chudnutie. Ghí túto látku ponúka v prírodnej forme. Energia z mastných kyselín pomáha spaľovať tuky a detoxikovať telo, pretože na seba viaže voľné radikály, ktoré sú potom odvedené z tela von. Takže aj počas diétneho režimu si môžeš dopriať na raňajky kúsok “zdravého” masla a nič tým nepokazíš.

 Zlepšuje trávenie a podporuje tvorbu žalúdočných štiav – na rozdiel od bežného masla obsahuje Ghí vyšší podiel kyseliny maslovej, ktorá podporuje zdravie a prečistenie čriev preventívne aj pri zápaloch. Má priaznivý vplyv na tráviace procesy a pomáha aj ľuďom s chorobami tráviaceho traktu ako je Crohnova choroba, Syndróm dráždivého čreva alebo pri poruche vylučovania inzulínu a inzulínovej rezistencii. Kyselina maslová zlepšuje spaľovanie tukov a urýchľuje metabolizmus. Ak máš problémy s pohybom čriev, tak používanie Ghí je účinnou prevenciou zápchy. Pomáha neutralizovať nadbytok žalúdočných kyselín a tým upravuje vnútorné prostredie žalúdka.

Mierni zápaly a posilňuje imunitný systém keďže obsahuje butyrát, podporujúci zdravú hladinu inzulínu. Ten je protizápalový a užitočný pri príprave pokrmov pre ľudí trpiacich Syndrómom dráždivého čreva, Crohnovou chorobou a Ulceróznou kolitídou. Mastné kyseliny ako napríklad kyselina laurová majú silné antimikrobiálne a protiplesňové účinky. Obsahuje antioxidanty, ktoré majú schopnosť bojovať proti zápalom, čím majú vplyv na zníženie tvorby rakovinových buniek v našom tele. Ghí posilňuje látkovú výmenu a podporuje prirodzenú obranyschopnosť tela.

Je vhodné aj pre celiatikov a pacientov s Crohnovou chorobou alebo niektorými poruchami pankreasu. Ak Tvoje telo nedokáže vstrebávať vitamín A prirodzeným mechanizmom, tak zaradením ghí môžeš jeho príjem šikovne navýšiť. Vďaka tukom obsiahnutým v ghí masle dokážeš vitamín A efektívne doplniť, no zároveň nezaťažíš trávenie.

Pomáha od bolesti kĺbov, svalov a kostí vďaka obsahu vitamínov D3 a K2. Sú to veľkí a neporaziteľní kamoši ako Asterix a Obelix. Práve tieto dva vitamíny rozpustné v tukoch často ľuďom chýbajú. Hrajú však významnú rolu vo vstrebávaní vápnika a v jeho ukladaní do kostí a zubov. Ghí sa často používa aj na natieranie svalov a kĺbov, pretože môže pomôcť s pružnosťou a uvoľnením svalového a kĺbového napätia. Mierni a uvoľňuje aj opuchy nôh. Udržuje kosti a zuby pevné a ochráni pred osteoporózou.

Využiješ ho nielen v kuchyni ale aj v kozmetike!

Ghí je od nepamäti neoddeliteľnou súčasťou rôznych rituálov v starostlivosti o krásu. Mastné kyseliny a antioxidanty, ktoré obsahuje, pôsobia ako výživný prostriedok, ktorý robí zázraky so suchou pokožkou, pomáha pri jej regenerácii a omladení. Je vhodné pre všetky typy pleti. Je základom všetkých ájurvédskych liekov na kožné choroby a podľa potreby sa do neho pridávajú byliny. V prípade miernych popálenín pomáha predísť vzniku pľuzgierov a jaziev. Dokáže odbúrať stres, napätie, nervozitu, depresiu, uvoľniť a navrátiť vnútornú silu a energiu. A jeho výhodou je, že je to čisto prírodný BIO produkt.

● Pomáha vyživiť suché vlasy a suchú pokožku vďaka obsahu vitamínu K2.

Ochráni pokožku a pery v zimnom období, vytvorí na pokožke ochranný filter, čím zabráni vysúšaniu a popraskaniu pokožky

●Poslúži aj ako pleťová maska a pri pravidelnom používaní bude Tvoja pleť krásne rozjasnená, hydratovaná, hodvábna a vláčna. Stačí naniesť tenkú vrstvu na pokožku, nechať chvíľu pôsobiť a potom jemne vmasírovať do pokožky.

● Využíva sa aj pri rôznych masážach, relaxačných a očisťujúcich procedúrach na uvoľnenie tela a ducha.

● Skvele sa hodí na poškriabané či odreté miesta.

● Uľavuje pri únave očí potieraním na viečka a spánky.

● Pre bábätká je tou najlepšou pleťovou výživou.

● Uľaví po uštipnutí a bodnutí hmyzom.

● Lieči zápaly kože a nepríjemné akné.


Dúfam, že ani Tebe už nebude po prečítaní tohto článku doma v kuchyni chýbať Ghí. Začni ho používať aj Ty a Tvoje telo Ti poďakuje. A Tvoji kamoši tiež, keď im dáš vedieť o tomto článku. :-)