Prečo je okolo ghí masla „v zdravom svete“ taký rozruch? Nielen, že je všestranné, má výraznejšiu hĺbku maslovej chuti ale oplýva hlavne zdravotnými benefitmi. Je ideálnou voľbou pre ľudí s intoleranciou laktózy, zlepšuje trávenie, využíva sa aj v kozmetike a hlavne úžasne chutí a famózne vonia.
Ghí je čistý maslový tuk vyrobený podľa starodávneho receptu prepustením masla. Svoje miesto má nielen v indickej kuchyni, ajurvédskych liečebných procedúrach ale aj náboženských rituáloch. Ghí má totiž vďaka svojim očistným schopnostiam omladzujúce a regeneračné účinky.
Prečo siahnuť práve po Ghí? Pretože problémy súvisiace s trávením sa stali postupne bežnou súčasťou dnešnej doby a potravinové intolerancie rieši čoraz viac ľudí. Ghí je zdravšou náhradou za klasické maslo. Jeho konzumácia nezaťažuje ľudský organizmus a neobsahuje žiadne alergény ani látky, ktoré by mohli vyvolať nežiaduce účinky. Preto je možné jeho použitie a konzumáciu pri dodržiavaní pravidiel zdravého stravovania odporučiť úplne pre každého.
Produkt nájdeš TU.
Kam všade sa Ghí hodí?
● Na pečivo miesto masla alebo na hrianku s cesnakom.
● Vajíčka na ghí – volské oká, praženica či omeleta sú veľmi príjemným začiatkom dňa.
●Pomazánky – nahraď ním klasické maslo a pridaj trochu jogurtu (stačí ho menej) – vajičková, tuniaková, bryndzová,... Nezabudni si pridať zeleninku, rukolu alebo polníček. Ghí rozpúšťa vitamíny A, D, E a K a Tvoje telo ich preto vstrebe v tráviacom trakte.
●Raňajkové (ne)ovsené kaše a smoothie – doplň svoje vločky orechami, ghí, škoricou, kakaom, superpráškami, alebo jogurtom, či (ne)rastlinným mliekom. Ozdob bobuľovitým ovocím, ovocným rozvarom na ghí či lyofylizovaným ovocím. Kašu zbytočne nepresladzuj a k dochuteniu použi med alebo javorový sirup.
●Ghí polievky podporujú trávenie, sekréciu štiav a preto je polievka uvarená na Ghí balzamom na žalúdok. Opraž a mierne podus koreňovú zeleninu, zalej vývarom, dochuť soľou, čiernym korením a na záver nasekanými čerstvými bylinkami. Ghíčkom môžeš dochutiť aj iné krémové polievky alebo omáčky. Ak pridáš po dovarení, tak sa Ti krásne zahustia.
● Palacinky, wafle, lievance s domácou Ghítelou – potri ghíčkom panvicu a nahraď umelú nutelu svojou domácou Ghítelou. Zmiešaj 1ČL Ghí , 2PL orieškového masla, 1PL kakaa, 1PL javorového sirupu so štipkou morskej soli a domácu Ghítelu máš ako plnku alebo ako zdravý a chutný toping.
● Hodí sa na vyprážanie, dusenie zeleniny, omastenie kaší, zemiakov, halušiek...
● Potri s ním mäso pri pečení alebo omasti knedľu.
● Pri pečení koláčov a cukroviniek ako linecké koláčiky a tiež pri príprave dezertov. Sladkosti s troškou ghí dlhšie vydržia, sú lepšie stráviteľné a obsahujú zdravú formu energie.
● Bulletproof káva – špecialitka biohackerov – jednoducho pridaj do kávy s MCT olejom a rozmiešaj.
Ako konkrétne Ti ghí pomôže?
● Zahreje v chladných mesiacoch – podľa Ajurvédy sa suroviny v príprave jedla delia na zahrievacie, ochladzujúce a neutrálne. Jedlo pripravené na Ghí zahreje celé telo a chlad Ťa toľko neoslabí. Používaj Ghí v zimných mesiacoch, ak si zimomriavý. A určite sa pozri aj na iné potraviny, ktoré majú podobný účinok.
● Chráni cievy a srdce a znižuje hladinu cholesterolu – vďaka bohatému obsahu omega 3 mastných kyselín dokáže stabilizovať hladinu „dobrého“ a „zlého“ cholesterolu a tým pôsobí ako prevencia pred srdcovocievnym ochoreniami. Je veľmi dobré na podporu a ochranu nervového systému, posilňuje mozog a jeho funkcie, zlepšuje pamäť. Zvyšuje tak fyzickú aj psychickú vitalitu a pomáha na neurologické bolesti aj migrénu.
●Zlepšuje spaľovanie tukov a pomôže pri chudnutí – obsahuje CLA (kyselina linolovú), ktorá zabraňuje ukladaniu tukov do tukových buniek a preto je súčasťou mnohých výživových doplnkov na chudnutie. Ghí túto látku ponúka v prírodnej forme. Energia z mastných kyselín pomáha spaľovať tuky a detoxikovať telo, pretože na seba viaže voľné radikály, ktoré sú potom odvedené z tela von. Takže aj počas diétneho režimu si môžeš dopriať na raňajky kúsok “zdravého” masla a nič tým nepokazíš.
● Zlepšuje trávenie a podporuje tvorbu žalúdočných štiav – na rozdiel od bežného masla obsahuje Ghí vyšší podiel kyseliny maslovej, ktorá podporuje zdravie a prečistenie čriev preventívne aj pri zápaloch. Má priaznivý vplyv na tráviace procesy a pomáha aj ľuďom s chorobami tráviaceho traktu ako je Crohnova choroba, Syndróm dráždivého čreva alebo pri poruche vylučovania inzulínu a inzulínovej rezistencii. Kyselina maslová zlepšuje spaľovanie tukov a urýchľuje metabolizmus. Ak máš problémy s pohybom čriev, tak používanie Ghí je účinnou prevenciou zápchy. Pomáha neutralizovať nadbytok žalúdočných kyselín a tým upravuje vnútorné prostredie žalúdka.
●Mierni zápaly a posilňuje imunitný systém keďže obsahuje butyrát, podporujúci zdravú hladinu inzulínu. Ten je protizápalový a užitočný pri príprave pokrmov pre ľudí trpiacich Syndrómom dráždivého čreva, Crohnovou chorobou a Ulceróznou kolitídou. Mastné kyseliny ako napríklad kyselina laurová majú silné antimikrobiálne a protiplesňové účinky. Obsahuje antioxidanty, ktoré majú schopnosť bojovať proti zápalom, čím majú vplyv na zníženie tvorby rakovinových buniek v našom tele. Ghí posilňuje látkovú výmenu a podporuje prirodzenú obranyschopnosť tela.
●Je vhodné aj pre celiatikov a pacientov s Crohnovou chorobou alebo niektorými poruchami pankreasu. Ak Tvoje telo nedokáže vstrebávať vitamín A prirodzeným mechanizmom, tak zaradením ghí môžeš jeho príjem šikovne navýšiť. Vďaka tukom obsiahnutým v ghí masle dokážeš vitamín A efektívne doplniť, no zároveň nezaťažíš trávenie.
●Pomáha od bolesti kĺbov, svalov a kostí vďaka obsahu vitamínov D3 a K2. Sú to veľkí a neporaziteľní kamoši ako Asterix a Obelix. Práve tieto dva vitamíny rozpustné v tukoch často ľuďom chýbajú. Hrajú však významnú rolu vo vstrebávaní vápnika a v jeho ukladaní do kostí a zubov. Ghí sa často používa aj na natieranie svalov a kĺbov, pretože môže pomôcť s pružnosťou a uvoľnením svalového a kĺbového napätia. Mierni a uvoľňuje aj opuchy nôh. Udržuje kosti a zuby pevné a ochráni pred osteoporózou.
Využiješ ho nielen v kuchyni ale aj v kozmetike!
Ghí je od nepamäti neoddeliteľnou súčasťou rôznych rituálov v starostlivosti o krásu. Mastné kyseliny a antioxidanty, ktoré obsahuje, pôsobia ako výživný prostriedok, ktorý robí zázraky so suchou pokožkou, pomáha pri jej regenerácii a omladení. Je vhodné pre všetky typy pleti. Je základom všetkých ájurvédskych liekov na kožné choroby a podľa potreby sa do neho pridávajú byliny. V prípade miernych popálenín pomáha predísť vzniku pľuzgierov a jaziev. Dokáže odbúrať stres, napätie, nervozitu, depresiu, uvoľniť a navrátiť vnútornú silu a energiu. A jeho výhodou je, že je to čisto prírodný BIO produkt.
● Pomáha vyživiť suché vlasy a suchú pokožku vďaka obsahu vitamínu K2.
● Ochráni pokožku a pery v zimnom období, vytvorí na pokožke ochranný filter, čím zabráni vysúšaniu a popraskaniu pokožky
●Poslúži aj ako pleťová maska a pri pravidelnom používaní bude Tvoja pleť krásne rozjasnená, hydratovaná, hodvábna a vláčna. Stačí naniesť tenkú vrstvu na pokožku, nechať chvíľu pôsobiť a potom jemne vmasírovať do pokožky.
● Využíva sa aj pri rôznych masážach, relaxačných a očisťujúcich procedúrach na uvoľnenie tela a ducha.
● Skvele sa hodí na poškriabané či odreté miesta.
● Uľavuje pri únave očí potieraním na viečka a spánky.
● Pre bábätká je tou najlepšou pleťovou výživou.
● Uľaví po uštipnutí a bodnutí hmyzom.
● Lieči zápaly kože a nepríjemné akné.
Dúfam, že ani Tebe už nebude po prečítaní tohto článku doma v kuchyni chýbať Ghí. Začni ho používať aj Ty a Tvoje telo Ti poďakuje. A Tvoji kamoši tiež, keď im dáš vedieť o tomto článku. :-)