Ghí maslo - ajurvédsky elixír života a plodnosti

Prečo by aj Tebe rozhodne nemalo doma chýbať? Čo Ghi maslo prináša nášmu telu? Ako sa spracováva? To všetko objavíš v tomto článku.

Tento orientálny elixír života sa používa v kuchyni už tisíce rokov a je jedným zo základných kameňov indickej kuchyne. Mohla by som ho prirovnať k olivovému oleju v Taliansku, chilli v Mexiku alebo paprike v Maďarsku. 

Vráť sa aj Ty k tradíciám starých mám a používaj maslo v zdravej podobe. Jeho lahodná chuť, krémová konzistencia, jemná oriešková aróma Ťa istotne dostane. Ghí maslo ocenia naozaj všetci.

Produkt nájdeš TU.

Ghí_BIO_340_v clanku

Čo je vlastne Ghí maslo?

Ghí poznali už naše babičky a nazývali ho prepustené maslo. V minulosti ho mala doma bežne každá gazdiná. Proces prepúšťania masla bol dôležitý kvôli skladovaniu, keďže neboli chladničky. Z masla sa pri prepustení odstráni bielkovina, laktóza, voda a iné netukové látky, ktoré sa rýchlo kazia, a preto takto upravené maslo vydrží v dobre uzavretej čistej nádobe na chladnom a tmavom mieste niekoľko mesiacov.

Aké vitamíny, tuky a minerály obsahuje?

● Kvalitné nasýtené tuky a preto sa radí sa k najstabilnejším zdrojom tuku a energie.

● Všetky vitamíny rozpustné v tukoch – vitamíny A, E, D, K2 a minerály ako draslík, fosfor, horčík a železo.

Vitamíny A + E chránia bunky pred oxidačným vplyvom voľných radikálov a spomaľujú starnutie, pri príjme vitamínu A spolu s ghí sa výrazne zvyšuje absorbovanie vitamínu A.  

Vitamíny K2 a D sú nevyhnutné pre správny rast a vývoj kostí, chránia pred vápenatením tepien správnym vstrebávaním vápniku. Ako? Predstav si vápnik ako tehlu. Tehly sa spájajú maltou (vitamínom D) a stavby vedúci (vitamín K2) dohliada na to, aby boli tehly postavené na správnom mieste, čiže aby sa vápnik dostal presne tam, kde je potrebný.  

Butyrát – maslová kyselina zlepšuje fungovanie hrubého čreva a dopomáha telu zbavovať sa toxínov, podporuje zásadité prostredie v tele a pomáha udržiavať zdravú hladinu inzulínu.

● Hodnotný zdroj Omega 3 a Omega 6 chránia nervové a mozgové bunky a výrazne podporujú pamäť a učenie.

CLA – konjugovaná kyselina linolová sa nachádza v mlieku voľne pasúcich sa kráv.

● 1 PL obsahuje 12 g čistého tuku – „menej je niekedy viac“ - v kuchyni s ním narábaj opatrne, stačí ho máličko, aby si vykúzlil chutnú lahôdku, doplnil energiu aj vitamíny.

 Kto ocení ghí maslo?

● Športovci a aktívni ľudia hľadajúci chutné a efektívne zdroje energie.

● Tí, ktorí hľadajú hojivý účinok pre podráždený žalúdok a podporu žalúdočných štiav.

● Všetci s intoleranciou mliečnej bielkoviny, laktózy, kazeínu.

● Biohackeri a fanúšikovia Bulletproof kávy s Ghí maslom a MCT olejom.

● Ženy, mamičky a deti pre jeho skvelú chuť, čisté zloženie a ľahkú stráviteľnosť.

● Tí, ktorí radi experimentujú s novými a kvalitnými ingredienciami pri varení a pečení.

● Všetci, ktorí radi urobia niečo naviac pre svoje zdravie a poznajú kvalitu dobrých tukov.

 Ghí z pohľadu Ajurvédy 

V Indii sa Ghí považuje za najcennejší prírodný tuk a elixír života vďaka omladzujúcemu a regeneračnému vplyvu na organizmus. Využíva pri rôznych duchovných a náboženských obradoch, pri masážach, hydratácii a zvlhčovaní pokožky, ošetrení suchých vlasov, liečbe kožných chorôb a popálenín. Označuje sa ako harmonická potrava, ktorá svojou čistou a povznášajúcou povahou, podporuje fyzickú silu, čistú myseľ, dobré zdravie a dlhovekosť. Podľa Ajurvédy vplýva výrazne na plodnosť a zvyšuje kvalitu spermií a vajíčka pre zdravší plod. Využíva sa ako nosič účinných látok obsiahnutých v bylinách a preto sa mnoho liečiv pripravuje varením bylín v Ghí. Jeho hojivé vlastnosti sa zvyšujú dĺžkou skladovania.

 Hlavné výhody konzumácie ghí

● Podporuje vstrebávanie výživných látok a zvyšuje nutričnú hodnotu potravín.

● Chutnejšie ako obyčajné maslo – odstránením mliečnej bielkoviny a laktózy sa chuť masla zvýrazní a do popredia vystúpia jemné orieškové tóny. 

● Bezstarostné skladovanie – maslo vydrží čerstvé a voňavé pár mesiacov v dobre uzavretej čistej nádobe na chladnom a tmavom mieste a to bez skladovania v chladničke.

● Ľahko stráviteľné ale plné energie – vďaka absencii laktózy je ideálne pre ľudí s intoleranciou na kazeín a laktózu. Ghí predstavuje ľahko stráviteľnú formu tukovej energie a vďaka obsahu mastných kyselín sa zlepšuje spaľovanie tukov a urýchľuje metabolizmus.

● Vysoká teplotná stabilita – znesie výrazne vyššie teploty a neprepaľuje sa ako klasické maslo. Môžeš ho zahrievať až na 240 °C oproti 150 °C u klasického masla. Pri pečení alebo smažení tak nedochádza k prepaľovaniu látok a k ich škodlivému uvoľňovaniu do potravín.  

● Zmierňuje zápaly vďaka obsahu kyseliny maslovej a linolovej, pomáha neutralizovať nadbytok žalúdočných kyselín a tým upravuje vnútorné prostredie žalúdka.

● Terapeutický a hojivý účinok pri vybraných žalúdočných problémoch – priaznivo môže pôsobiť pri Syndróme dráždivého čreva, Crohnovej chorobe či Ulceróznej kolitíde.

● Hodnotný zdroj Omega 3 a 6, vitamínov A, D, E, K v tukoch rozpustných a užitočnej CLA.

 Ako sa vyrába ghí?

Ghí vzniká veľmi pomalým prepúšťaním masla a tento proces spočíva v oddelení netukových zložiek od tých tukových. Z masla sa odparuje voda a odoberá sa vznikajúca pena, v ktorej sú mliečne bielkoviny, cukor či srvátka. Výsledným produktom je preto 100% číry čistý tuk, ktorý má zlatistú farbu, lahodnú maslovú vôňu a chuť s mierne sladkastým orechovým podtónom. Vďaka tomuto spracovaniu sa v ňom nenachádza laktóza ani kazeín. 

 A ako sa vyrába České Ghíčko? 

Benefity potraviny sú priamo závislé od kvality vstupných surovín a správneho spôsobu prípravy. BIO ghíčko je od kráv, ktorých život je čo najprirodzenejší. Kŕmia sa výlučne trávou v lete a senom v zime  a sú chované v ekologickom režime. BIO kvalitu sleduje kontrolná a certifikačná organizácia Biokont. České Ghíčko je prirodzene bez lepku, laktózy, soli a umelých konzervantov.     Ghí vyrábané z mlieka voľne pasúcich sa kráv obsahuje CLA – konjugovanú kyselinu linolovú. Obsah CLA je vyšší v mlieku kráv pasúcich sa na tráve. Podľa najnovších výskumov môže CLA prispieť k redukcii nádorových ochorení, k zníženiu hladiny cholesterolu a vysokého krvného tlaku, zmierniť zápaly či pomôcť zúžiť množstvo telesného tuku.

Ak je ghí čistý tuk, nevyhnúť sa mu radšej?

Tuk je v dnešnom svete neprávom démonizovaný. Je vnímaný ako prapôvodca problémov s hmotnosťou a srdcovo-cievnymi ochoreniami. Určite nie je jedno s čím živočíšne tuky kombinuješ, ale kvalitné živočíšne tuky sú výborným zdrojom energie, ktorú potrebuješ na vykonávanie každodenných činností, dokonca aj na spánok.

Ak v potrave neprijmeš dostatok tukov, tak nedokážeš optimálne vstrebať  vitamíny rozpustné v tuku – A, D, E a K.Primeraný príjem zdravých tukov a minimalizácia tých nezdravých je základom zdravého jedálnička. Vyvaruj sa im v smažených jedlách či spracovaných výrobkoch a vyber si radšej zdravšiu alternatívu. Energiu z „dobrých“ tukov Tvoje telo premení na palivo, ktoré spáli a neuloží sa.

 Ako toto všestranné maslo využiť?

● všade tam, kde by si použil obyčajné maslo alebo rastlinný olej.

● rovnako ako klasické maslo na priamu konzumáciu alebo primiešaj do kaše či iného jedla.

● pridaj do domáceho pečenia a varenia ako zdroj zdravých a kvalitných tukov.

● hodí sa k širokej škále bylín a pomáha uvoľňovať arómu korenín.

● skvele sa na ňom smaží vďaka svojej vysokej teplotnej stabilite.

● na dusenie zeleniny, ryže, mäsa.

● do Bulletproof kávy pre biohackerov.

 

Povedz mi úprimne, naozaj Ti bude ešte po prečítaní tohto článku doma chýbať Ghí maslo?

Začni ho používať aj Ty a Tvoje telo Ti poďakuje.

A Tvoji kamoši tiež, keď im dáš vedieť o tomto článku. :-)