Prečo by aj Tebe rozhodne nemalo doma chýbať? Čo Ghi maslo prináša nášmu telu? Ako sa spracováva? To všetko objavíš v tomto článku.
Tento orientálny elixír života sa používa v kuchyni už tisíce rokov a je jedným zo základných kameňov indickej kuchyne. Mohla by som ho prirovnať k olivovému oleju v Taliansku, chilli v Mexiku alebo paprike v Maďarsku.
Vráť sa aj Ty k tradíciám starých mám a používaj maslo v zdravej podobe. Jeho lahodná chuť, krémová konzistencia, jemná oriešková aróma Ťa istotne dostane. Ghí maslo ocenia naozaj všetci.
Produkt nájdeš TU.
Čo je vlastne Ghí maslo?
Ghí poznali už naše babičky a nazývali ho prepustené maslo. V minulosti ho mala doma bežne každá gazdiná. Proces prepúšťania masla bol dôležitý kvôli skladovaniu, keďže neboli chladničky. Z masla sa pri prepustení odstráni bielkovina, laktóza, voda a iné netukové látky, ktoré sa rýchlo kazia, a preto takto upravené maslo vydrží v dobre uzavretej čistej nádobe na chladnom a tmavom mieste niekoľko mesiacov.
Aké vitamíny, tuky a minerály obsahuje?
● Kvalitné nasýtené tuky a preto sa radí sa k najstabilnejším zdrojom tuku a energie.
● Všetky vitamíny rozpustné v tukoch – vitamíny A, E, D, K2 a minerály ako draslík, fosfor, horčík a železo.
● Vitamíny A + E chránia bunky pred oxidačným vplyvom voľných radikálov a spomaľujú starnutie, pri príjme vitamínu A spolu s ghí sa výrazne zvyšuje absorbovanie vitamínu A.
● Vitamíny K2 a D sú nevyhnutné pre správny rast a vývoj kostí, chránia pred vápenatením tepien správnym vstrebávaním vápniku. Ako? Predstav si vápnik ako tehlu. Tehly sa spájajú maltou (vitamínom D) a stavby vedúci (vitamín K2) dohliada na to, aby boli tehly postavené na správnom mieste, čiže aby sa vápnik dostal presne tam, kde je potrebný.
● Butyrát – maslová kyselina zlepšuje fungovanie hrubého čreva a dopomáha telu zbavovať sa toxínov, podporuje zásadité prostredie v tele a pomáha udržiavať zdravú hladinu inzulínu.
● Hodnotný zdroj Omega 3 a Omega 6 chránia nervové a mozgové bunky a výrazne podporujú pamäť a učenie.
● CLA – konjugovaná kyselina linolová sa nachádza v mlieku voľne pasúcich sa kráv.
● 1 PL obsahuje 12 g čistého tuku – „menej je niekedy viac“ - v kuchyni s ním narábaj opatrne, stačí ho máličko, aby si vykúzlil chutnú lahôdku, doplnil energiu aj vitamíny.
Kto ocení ghí maslo?
● Športovci a aktívni ľudia hľadajúci chutné a efektívne zdroje energie.
● Tí, ktorí hľadajú hojivý účinok pre podráždený žalúdok a podporu žalúdočných štiav.
● Všetci s intoleranciou mliečnej bielkoviny, laktózy, kazeínu.
● Biohackeri a fanúšikovia Bulletproof kávy s Ghí maslom a MCT olejom.
● Ženy, mamičky a deti pre jeho skvelú chuť, čisté zloženie a ľahkú stráviteľnosť.
● Tí, ktorí radi experimentujú s novými a kvalitnými ingredienciami pri varení a pečení.
● Všetci, ktorí radi urobia niečo naviac pre svoje zdravie a poznajú kvalitu dobrých tukov.
Ghí z pohľadu Ajurvédy
V Indii sa Ghí považuje za najcennejší prírodný tuk a elixír života vďaka omladzujúcemu a regeneračnému vplyvu na organizmus. Využíva pri rôznych duchovných a náboženských obradoch, pri masážach, hydratácii a zvlhčovaní pokožky, ošetrení suchých vlasov, liečbe kožných chorôb a popálenín. Označuje sa ako harmonická potrava, ktorá svojou čistou a povznášajúcou povahou, podporuje fyzickú silu, čistú myseľ, dobré zdravie a dlhovekosť. Podľa Ajurvédy vplýva výrazne na plodnosť a zvyšuje kvalitu spermií a vajíčka pre zdravší plod. Využíva sa ako nosič účinných látok obsiahnutých v bylinách a preto sa mnoho liečiv pripravuje varením bylín v Ghí. Jeho hojivé vlastnosti sa zvyšujú dĺžkou skladovania.
Hlavné výhody konzumácie ghí
● Podporuje vstrebávanie výživných látok a zvyšuje nutričnú hodnotu potravín.
● Chutnejšie ako obyčajné maslo – odstránením mliečnej bielkoviny a laktózy sa chuť masla zvýrazní a do popredia vystúpia jemné orieškové tóny.
● Bezstarostné skladovanie – maslo vydrží čerstvé a voňavé pár mesiacov v dobre uzavretej čistej nádobe na chladnom a tmavom mieste a to bez skladovania v chladničke.
● Ľahko stráviteľné ale plné energie – vďaka absencii laktózy je ideálne pre ľudí s intoleranciou na kazeín a laktózu. Ghí predstavuje ľahko stráviteľnú formu tukovej energie a vďaka obsahu mastných kyselín sa zlepšuje spaľovanie tukov a urýchľuje metabolizmus.
● Vysoká teplotná stabilita – znesie výrazne vyššie teploty a neprepaľuje sa ako klasické maslo. Môžeš ho zahrievať až na 240 °C oproti 150 °C u klasického masla. Pri pečení alebo smažení tak nedochádza k prepaľovaniu látok a k ich škodlivému uvoľňovaniu do potravín.
● Zmierňuje zápaly vďaka obsahu kyseliny maslovej a linolovej, pomáha neutralizovať nadbytok žalúdočných kyselín a tým upravuje vnútorné prostredie žalúdka.
● Terapeutický a hojivý účinok pri vybraných žalúdočných problémoch – priaznivo môže pôsobiť pri Syndróme dráždivého čreva, Crohnovej chorobe či Ulceróznej kolitíde.
● Hodnotný zdroj Omega 3 a 6, vitamínov A, D, E, K v tukoch rozpustných a užitočnej CLA.
Ako sa vyrába ghí?
Ghí vzniká veľmi pomalým prepúšťaním masla a tento proces spočíva v oddelení netukových zložiek od tých tukových. Z masla sa odparuje voda a odoberá sa vznikajúca pena, v ktorej sú mliečne bielkoviny, cukor či srvátka. Výsledným produktom je preto 100% číry čistý tuk, ktorý má zlatistú farbu, lahodnú maslovú vôňu a chuť s mierne sladkastým orechovým podtónom. Vďaka tomuto spracovaniu sa v ňom nenachádza laktóza ani kazeín.
A ako sa vyrába České Ghíčko?
Benefity potraviny sú priamo závislé od kvality vstupných surovín a správneho spôsobu prípravy. BIO ghíčko je od kráv, ktorých život je čo najprirodzenejší. Kŕmia sa výlučne trávou v lete a senom v zime a sú chované v ekologickom režime. BIO kvalitu sleduje kontrolná a certifikačná organizácia Biokont. České Ghíčko je prirodzene bez lepku, laktózy, soli a umelých konzervantov. Ghí vyrábané z mlieka voľne pasúcich sa kráv obsahuje CLA – konjugovanú kyselinu linolovú. Obsah CLA je vyšší v mlieku kráv pasúcich sa na tráve. Podľa najnovších výskumov môže CLA prispieť k redukcii nádorových ochorení, k zníženiu hladiny cholesterolu a vysokého krvného tlaku, zmierniť zápaly či pomôcť zúžiť množstvo telesného tuku.
Ak je ghí čistý tuk, nevyhnúť sa mu radšej?
Tuk je v dnešnom svete neprávom démonizovaný. Je vnímaný ako prapôvodca problémov s hmotnosťou a srdcovo-cievnymi ochoreniami. Určite nie je jedno s čím živočíšne tuky kombinuješ, ale kvalitné živočíšne tuky sú výborným zdrojom energie, ktorú potrebuješ na vykonávanie každodenných činností, dokonca aj na spánok.
Ak v potrave neprijmeš dostatok tukov, tak nedokážeš optimálne vstrebať vitamíny rozpustné v tuku – A, D, E a K.Primeraný príjem zdravých tukov a minimalizácia tých nezdravých je základom zdravého jedálnička. Vyvaruj sa im v smažených jedlách či spracovaných výrobkoch a vyber si radšej zdravšiu alternatívu. Energiu z „dobrých“ tukov Tvoje telo premení na palivo, ktoré spáli a neuloží sa.
Ako toto všestranné maslo využiť?
● všade tam, kde by si použil obyčajné maslo alebo rastlinný olej.
● rovnako ako klasické maslo na priamu konzumáciu alebo primiešaj do kaše či iného jedla.
● pridaj do domáceho pečenia a varenia ako zdroj zdravých a kvalitných tukov.
● hodí sa k širokej škále bylín a pomáha uvoľňovať arómu korenín.
● skvele sa na ňom smaží vďaka svojej vysokej teplotnej stabilite.
● na dusenie zeleniny, ryže, mäsa.
● do Bulletproof kávy pre biohackerov.
Povedz mi úprimne, naozaj Ti bude ešte po prečítaní tohto článku doma chýbať Ghí maslo?
Začni ho používať aj Ty a Tvoje telo Ti poďakuje.
A Tvoji kamoši tiež, keď im dáš vedieť o tomto článku. :-)