Fónio - rosička útlá, africká super-obilnina

Ak máš chuť na zdravý životný štýl, tak experimentuj s novými surovinami, ktoré spestria Tvoj jedálniček a obohatia Tvoju kuchyňu o esenciálnu škálu vitamínov. Nevieš čím na tanieri nahradiť bežné prílohy ako je ryža a zemiaky? Tak si pridaj na tanier trebárs pohánku, amarant, quinou alebo FONIO. Inšpiruj sa aj Ty a dostaň chuť na naše super FONIO. Ochutnaj čaro nových, zdravých a nepoznaných chutí z Afriky!

Produkt nájdeš TU.

 450x350_fonio

 

Čo to je a prečo ho jesť?

• PRIRODZENE BEZ LEPKU

• AFRICKÁ SUPER-OBILNINA

• ĽAHKÉ NA TRÁVENIE A ORIEŠKOVO CHUTNÉ

• UVARENÉ ZA 5 MINÚT 

• BOHATÉ NA ŽIVINY A AMINOKYSELINY

A to nie je zďaleka všetko! Čítaj ďalej a ja Ti rozpoviem príbeh o pseudoobilnine zo západnej Afriky. Hrm, ale najprv si poďme povedať, čo to vlastne tie pseudoobilniny sú a prečo sú tak zdravo populárne. Pod pseudoobilninami sa skrývajú nepravé obilniny, čiže tie, ktoré botanicky nepatria medzi obilniny, avšak používajú sa na tanieri rovnako ako klasické obilniny. Fonio tak môžeš použiť ako alternatívu k akejkoľvek prílohe.

 

Prečo FONIO plní titulky blogov o strave a zdravej výžive?

Rosička útla je staroveké superzrno, ktorá sa zbiera v Afrike už vyše 5000 rokov. Pestovali ho už starí Egypťania. Jeho zrnká patria k najdrobnejším, no najvýživnejším.

Vysoký obsah bielkovín so zastúpením viacerých esenciálnych aminokyselín, ako metionín, leucín, valín, izoleucín či cysteín, oceníš ak si vegetarián, vegán, športovec, alebo niekto, kto sa snaží dať telu maximum dôležitých látok. Esenciálne aminokyseliny vieš do tela doplniť jedine stravou alebo doplnkami výživy, telo si ich samo nevie vyrobiť.

Ďalším bonusom je, že Fonio sa neuveriteľne ľahko pestuje. Vysádza sa na piesočnaté až kamenisté pôdy a na svoj rast takmer vôbec nepotrebuje zavlažovanie, hnojenie ani ošetrenie žiadnymi pesticídmi. Zároveň je jednou z najrýchlejšie rastúcich obilnín na svete a dozrieva už za 6 – 8 týždňov.

Keďže fonio nevyžaduje žiadne ďalšie spracovanie, je právom považované za prirodzene organickú obilninu. Zber a spracovanie fonia je náročnejšie kvôli veľkosti zrna, ale poskytuje príjem chudobným farmárom v Afrike a pomáha obnoviť degradovanú kamenistú či púštnu pôdu, kde by nič iné kvôli drsným podmienkam vyrásť nemohlo.

Zrno, ktoré zlepší Tvoje zdravie, tvorí živobytie a vedie k udržateľnému využívaniu pôdy, si preto naozaj zaslúži výraz superpotraviny.

 

FONIO a jeho pozoruhodný prínos pre naše zdravie

Prirodzene bez lepku – vhodné pre ľudí s celiakiou a intoleranciou na lepok.

Nízky glykemický index – GI 50-60 (napr. biela ryža GI 70-80), hodí sa do jedálnička ľudí, ktorí si sledujú hladinu cukru v krvi, pre diabetikov alebo pri chudnutí.

Ľahko stráviteľné – vďaka veľkému množstvu vlákniny podporuje trávenie.

Bohaté na esenciálne aminokyseliny – metionín (rast vlasov, nechtov, zdravie pokožky), leucín+ valín + izoleucín (okamžitý zdroj energie).

Posilňuje imunitný systém vďaka vysokému obsahu železa. Železo eliminuje pocity únavy a vyčerpania.  Vhodné pre tých, ktorí trpia anémiou alebo nedostatkom železa.

Dodáva energiu – tiamín (B1), riboflavín (B2), niacín (B3) a fosfor podporujú správne fungovanie látkovej premeny – premieňajú živiny na využiteľnú formu energie.

Podporuje myslenie (BRAIN FOOD) – tiamín (B1) a niacín (B3) zabezpečujú efektívne fungovanie nervového systému. Minerály železo a zinok tiež napomáhajú fungovaniu kognitívnych funkcií.

Buduje zdravé kosti a zuby – obsahuje vápnik, horčík a fosfor –  dôležité minerály nevyhnutné pre zdravý rast a vývin kostí. Je ideálnou potravinou pre rastúce deti.

450x350_fonio_1

Využitie v kuchyni

FONIO je všestranné a ľahko použiteľné vďaka neobvykle rýchlej príprave. Ľahko ho stráviš a má vynikajúcu orieškovú chuť s nadýchanou textúrou pripomínajúcou kuskus. Naservíruj ho s mäsom, rybou, rôznymi druhmi zeleniny, na sladko, na slano a pokojne ho prepašuješ na tanier aj tým najmenším v raňajkovej kašičke.

Vyskúšaj ho ako alternatívu k ryži, quinoi alebo kuskusu, v dusených pokrmoch, polievkach, vegánskych burgeroch, v plnenej paprike, v poke bowls a skvele sa hodí aj do šalátov, lebo Ťa zasýti.

Ako na prípravu FONIA?

Najprv ho párkrát prepláchni teplejšou vodou. Rozpáľ trošku masla/ ghí/ oleja a pridaj hrnček fonia. Zrnká krátko orestuj a pridaj k vareniu dva hrnčeky vody. Osoľ, ochuť obľúbeným korením alebo sušenými bylinkami. Prikry pokrievkou a oheň zníž na minimum. Povar ešte minútku, odstav z ohňa a nechaj ešte 5 – 10 minút odpočívať pod pokrievkou. Výsledok – 4 hrnčeky famózne nadýchaného fonia!